
– Utredningen föreslår att ordningsvakter ska få arbeta på fler platser och med fler arbetsuppgifter. Att ordningsvakter ska få arbeta också i trygghetsfrämjande syfte löser kommunernas problem med hur dagens lagstiftning begränsar deras brottsförebyggande arbete, säger Li Jansson, bransch- och näringspolitisk chef för Säkerhetsföretagen.
– Nu moderniseras lagen för första gången på 40 år. Ordningsvakternas föreslås få nya befogenheter att transportera omhändertagna personer. Det kommer att avlasta polisen.
För att ordningsvakterna ska ha förmåga att möta samhällets stärkta krav på yrkesrollen föreslås en ny och förlängd utbildning.
– Arbetsmarknadens parter har länge drivit på att utbildningen måste förlängas och vi välkomnar utredningens förslag. Men förslaget om att låta utbildningen bli studiestödsberättigad är otillräckligt, och riktade anslag till polisen för utbildningen behövs, säger Li Jansson.
Men utredningens föreslagna förändringar av avskaffandet av kontroll för medborgerlig pålitlighet får tummen ner. Utredningen föreslår förvisso förstärkningar av andra kontroller, men de kompensatoriska åtgärderna är otillräckliga.
Det är andra gången som begreppet medborgerlig pålitlighet föreslås ska avskaffas. Förra gången förslaget behandlades var i en utredning från 2003, men där dåvarande socialdemokratiska regering stoppade förslaget 2006 och behöll alla kontroller av branschens personal.
– Vi vill behålla nuvarande ordning där samtliga personal kontrolleras av SÄPO. Inrikesminister Damberg har tidigare lovat branschen att vi tvärtom ska få skärpta kontroller. Vi hoppas att han gör som sin företrädare Thomas Bodström och stoppar förslaget, avslutar Li Jansson.