Oförutsedda händelser och yttre påverkningar kopplade till naturolyckor ställer höga krav på säkerhet och hantering av samhället, individer och organisationer. Nu finns en ny ISO-standard för implementering av lokala varningssystem i händelse av naturolyckor.
– Att höja förberedelsen är grunden för att effektivt kunna svara upp med insatser när katastrofen väl är ett faktum. Att ha tidiga varningssystem på plats kan påverka utgången i en mer positiv riktning när olyckan slår till, säger Susanna Björk, projektledare vid Svenska institutet för standarder, SIS.
Den nya standarden ISO 22328, som också har satts som svensk standard, är den första i en serie med fokus på vägledning för hur lokala varningssystem kan användas i händelse av naturolyckor- och -katastrofer.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
– Ökande befolkningar, resursutnyttjande och effekter av klimatförändringar sätter större tryck på våra ekosystem. Naturolyckor som jordbävningar, tsunamier, vulkanutbrott, översvämningar, jordskred och orkaner men även torka, extrema temperaturer och jorderosion kan ha förödande effekter, säger Susanna Björk.
Standarden innehåller riktlinjer för implementering och beskriver processer som bland annat ska hjälpa personer i utsatta områden att öka sin medvetenhet eller helt enkelt ta sig därifrån i tillräcklig tid. Målgruppen för standarden är framför allt myndigheter på lokal och nationell nivå som till exempel kommuner och regioner. Standarden kompletterar två tidigare publicerade standarder, ISO 22315 som beskriver hur man planerar för massevakuering och ISO 22322 som ger vägledning för hur varning till allmänheten kan gå till.