I en värld som blir alltmer digitaliserad och teknikberoende spelar utbildning och kunskap om cybersäkerhet en viktig roll. Sverige rankas återkommande i topplistan över digitaliserade länder, men visar samtidigt stora brister i cybersäkerhet. För att stärka motståndskraften samt Sveriges konkurrenskraft inom IT krävs en ökad kunskap inom cybersäkerhet. Det behövs fler unga som utbildar sig i IT- och teknikämnen för att vi ska kunna skydda både individer och samhället i framtiden.
Höstlovsskolan, som är ett initiativ av Unga Forskare och Advania, syftar till att sprida fördjupad kunskap om cybersäkerhet och inspirera unga till en framtid inom teknikrelaterade yrken och vetenskap. Ett spännande program väntar de 40 deltagarna under vecka 44. Bland annat kommer de att få träffa IT-experter som arbetar för att hitta säkerhetsbrister i system, lära sig om kryptering och programmering. De kommer också tävla i problemlösning och diskutera etiska frågor i samband med hackning och cyberförsvar.
– Vi läser ständigt om företag som har blivit attackerade och privatpersoner som utsatts för övergrepp online. För att kunna bemöta digitaliseringens utmaningar behöver vi öka kompetensen inom cybersäkerhet. Med höstlovsskolan vill vi visa ungdomarna bredden av teknikämnet och vilka spännande utbildnings- och karriärmöjligheter som finns i området, säger Fredrik Möller, Affärsområdeschef för Säkerhet på Advania.
– Vi behöver ge unga förutsättningar att fördjupa sitt intresse för teknik och matematik även utanför skolan och oavsett var i landet man bor. Att stimulera nyfikenhet och upptäckarglädje från tidiga år är nyckeln till att säkra kompetensen på lång sikt. Därför är en digital lovskola ett viktigt steg på vägen, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.