I dag lanseras Schneider Electrics IoT-rapport som bygger på intervjuer med 125 fastighetsbolag i Sverige. Rapporten visar bland annat att 89 procent av fastighetsägarna har investerat i uppkopplade lösningar och tjänster för drift och hantering av sina fastigheter de senaste tre åren. Nästan lika många uppger också att över hälften av deras fastigheter har uppkopplade lösningar.
I Schneider Electrics IoT-rapport har 125 fastighetsbolag intervjuats om deras attityder och inställning till digitaliseringen av fastigheter. Undersökningen är genomförd av Industrifakta.
De flesta fastighetsbolag (89 procent) uppger att de har investerat i uppkopplade lösningar och tjänster de senaste tre åren. Högst andel kan man se inom landstingens lokaler, där alla tillfrågade uppger att de har gjort den typen av investeringar. En stor majoritet av samtliga fastighetsbolag svarar också att det redan finns uppkopplade lösningar för värme/ventilation och brandlarm. Även uppkopplade lösningar inom inbrottslarm, energiövervakning och passagesystem är vanligt. Kameraövervakning (cctv) är inte lika utbrett.
– Med tanke på att energiförbrukningen i byggnader kommer att öka med tiden är det positivt att se att så många fastighetsbolag redan idag nyttjar IoT för att göra sina fastigheter mer energieffektiva. Tekniken utvecklas dock ständigt så även om man har investerat i uppkopplade system för ett par år sedan är det viktigt att hålla sig uppdaterad på nya lösningar och system som kan effektivisera energiförbrukningen och fastigheten ytterligare, säger Christer Sjöström, chef för affärsområdet Ecobuildings på Schneider Electric.
Knappt nio av tio av de intervjuade uppger att en stor del av deras fastighetsbestånd använder IoT och har uppkopplade lösningar. Däremot uppskattar fastighetsägare för kommunala lokaler uppskattar att mindre än hälften, 44 procent, av hela deras bestånd är uppkopplat, vilket är lägre än för de andra grupperna.
– En sak man bör ha i åtanke när det kommer till investeringar i IoT är att säkerställa att de uppkopplade systemen faktiskt kan prata med varandra. Detta är av största vikt i arbetet att framtidssäkra fastigheten, säger Christer Sjöström.
Schneider Electrics fem tips för en lyckad investering i IoT:
1. Undvik inlåsning: Behåll flexibiliteten: välj en leverantör som arbetar med öppna och standardiserade protokoll. På så sätt kan du välja produkter och tjänster utifrån dina behov.
2. Undvik siloeffekten: Istället för att ha separata system för bland annat fastighetsautomation, avancerad energimätning, säkerhet med mera, se till att integrera dem i ett system, med en översikt för samtliga delar
3. Hitta synergier: Genom att hitta synergier mellan olika system blir din fastighet ännu smartare.
4. Proaktiv service: Genom att hela tiden ligga steget före har du en byggnad som fungerar optimalt och spar på så vis in på kostnader. Upptäck och sätt in åtgärder innan ett eventuellt problem uppstår.
5. Uppkopplat och säkert: Genom att säkerställa att dina produkter och system är uppkopplade och uppkopplingsbara kan du mäta, analysera och optimera. För att minimera risken för dataintrång bör du välja en leverantör som arbetar med en hög IT-säkerhet i sitt fastighetsautomationssystem.