Efter avslöjanden om fusk och kriminalitet vid Slussenbygget har frågor om leverantörskontroller och riskhantering blivit högst aktuella. En granskning utförd av Radiokanalen P4 Stockholm visade att ett tiotal företag inblandade i bygget de senaste åren hade kopplingar till kriminell verksamhet, inklusive bokföringsbrott, penningtvätt, svarta löner, bluffakturor och ett företag som har läckt över 100 kilo dynamit till gängkriminella.

Enligt både Ekobrottsmyndigheten och LO är byggbranschen en riskbransch för arbetslivskriminalitet. Det är tydligt att offentlig sektor måste skärpa sina kontroller av leverantörer för att undvika affärer med tvivelaktiga aktörer – men även företag behöver ta sitt ansvar, både som leverantörer till offentlig sektor och generellt sett. Samarbetet mellan myndigheter och företag behöver också förbättras för att effektivt bekämpa kriminell verksamhet inom byggbranschen.

Upphandlingar kan vara komplicerade, särskilt när många leverantörer är inblandade. Inom ramen för en upphandling kan det finnas ett komplext nätverk av både leverantörer och underleverantörer, vilket gör det svårt att hålla full koll. Automatisering och digitalisering av processen är avgörande för att göra den hanterbar.

I en riskanalys bör verksamheter först granska grundläggande faktorer, som bland annat innefattar juridisk information, f-skattestatus och momsregistrering. Därefter kan en djupare analys omfatta kartläggning av frekventa adressändringar, styrelseändringar, kopplingar till andra bolag, domar och historiska konkurser.

Företag utnyttjas

Företag riskerar att utnyttjas för kriminell verksamhet genom att köpas upp av kriminella aktörer, vilket är ett utbrett problem. Genom att använda det uppköpta företagets legitima verksamhet som täckmantel utförs olagliga aktiviteter, såsom penningtvätt och skattebedrägerier, och brottslingar kan dölja sitt verkliga syfte.

Men bolagen behöver inte bli uppköpta för att användas som täckmantel. Ett exempel är ett byggbolag i Stockholmsområdet, som enligt en rapport av P4 Stockholm utnyttjades av ett gäng för att smuggla narkotika. Företaget hamnade mitt i en smugglingsutredning när stora mängder narkotika gömdes inuti byggmaterial adresserat till bolaget utan deras vetskap. Liknande fall där kriminella använder existerande byggföretag som täckmantel har framkommit.

Ordentlig kontroll och kontinuerlig bevakning

Precis som vi ser i Slussenbygget så kan leverantörer ha förbisetts i den första kontrollen eller inte synts i de kontroller som faktiskt gjorts. Bättre verktyg för att effektivisera och förbättra övervakningen är en del, men kontrollerna måste också vara kontinuerliga. Det räcker inte att bara kontrollera underleverantörer och företag vid upphandlingstillfället; det är avgörande att följa upp och bevaka dem över tid.

Genom digitala verktyg kan företag effektivt övervaka sina leverantörer och kunder inom byggbranschen. Automatiserad dataövervakning ger en kontinuerlig och realtidsbaserad överblick över verksamheter genom att analysera stora mängder data från olika källor, såsom offentliga register, ekonomiska databaser, kreditupplysningar och brottsregister. Dessutom kan organisationer skräddarsy övervakningen efter sina behov genom att fastställa specifika kriterier för vad som ska övervakas och på vilket sätt, vilket förbättrar den löpande riskanalysen och möjliggör snabba åtgärder.

Rebecca Lindblom, Roaring

Slussenbygget är ett bevis på att vi måste agera nu. Det är inte bara en fråga om ekonomisk skada, utan även om förtroendet för näringslivet och samhällets säkerhet. Lösningen finns i bättre riskanalys och automatiserad databevakning. Vi behöver uppmärksamma och normalisera befintliga verktyg för att säkerställa pålitlighet i leverantörsledet och förhindra kriminell verksamhet i byggprojekt.