Det faktum att den digitala världen återspeglar den fysiska gör det också möjligt att skönja trender och mönster när det gäller aktiviteter i cybervärlden. Det gäller alltifrån vilka metoder de cyberkriminella använder till vilka branscher som drabbas värst. Under 2021 var tillverkningsindustrin den mest drabbade branschen i Sverige med i genomsnitt 1086 attacker per vecka, enligt siffror från Check Point Research. Om vi eftersöker vilka branscher i Sverige som är mest drabbade de senaste sex månaderna så hamnar myndigheter och försvar på första platsen med igenomsnitt 1545 attacker per vecka, vilket framgår i Check Point Softwares Threat Intelligence Report. De höga siffrorna är med stor sannolikhet en effekt av kriget i Ukraina vilket också kan vara en förklaring till varför just myndigheter är måltavlor. Tillverkningsindustrin hamnar under samma tidsperiod på andra plats med i genomsnitt 1111 attacker per vecka. Tillverkningsindustrin är en viktig bransch i Sverige med flera stora och internationellt framgångsrika företag vilket gör dem till tacksamma mål för cyberkriminella som vill tjäna pengar.
När man pratar om IT-säkerhet är det enkelt att stirra sig blind på alla siffror och hot men det är också viktigt att förstå mer om den värld som de cyberkriminella verkar i, samt vad vi kan göra tillsammans för att göra deras vardag lite krångligare, och vår desto säkrare. För att göra det tydligare brukar vi på Check Point Software prata om IT-säkerhet i fem olika generationer, där vi idag har nått generation fem vars attacker också tillhör de mest avancerade, och vilka skydd som utmärker de olika generationerna.
Faktum är att så mycket som 97 procent av alla verksamheter globalt sett endast använder antivirusprogram och brandväggar som bara skyddar mot den andra och tredje generationens hot, enligt Check Point Softwares säkerhetsrapport. När företagens IT-säkerhet halkar efter ger det självfallet cyberkriminella med avancerade metoder mängder med möjligheter och potentiella offer. Enbart 21 procent av verksamheterna använder sandboxing och anti-bot-verktyg som skyddar mot den fjärde generationens avancerade hot. Bara oroväckande tre procent är redo för den femte generationens attacker och använder aktiva skyddsmekanismer med lager av moln- och mobilsäkerhet, som är de enda skydd som kan förhindra de mest sofistikerade attackerna.

Vi måste hela tiden ligga steget före och därför utvecklar vi redan idag lösningar med nanosäkerhet för den sjätte generationens attacker. Ökad användning av uppkopplade produkter och tjänster gör att mängden potentiella offer och attackytor hela tiden ökar. Detta kräver att varje enhet, webb, molntjänst, applikation och nätverk måste ha inbyggd säkerhet som kan förutsäga, upptäcka och förhindra attacker. Denna form av säkerhetsmetod kommer vara avgörande för branscher såsom tillverkningsindustrin vars processer har många uppkopplade system som måste skyddas. Om inte även den minsta uppkopplade prylen är skyddad kan den enkelt bli vägen in för en hackare. När man får cybervärlden förklarad för sig utifrån olika generationer så inser man ganska snabbt varför antalet cyberattacker hela tiden tycks slå nya rekord. Många företag ligger helt enkelt steget efter och inser inte vilken IT-säkerhet deras verksamhet behöver och förtjänar. Det är viktigt att företagets ambitioner att ligga i framkant också gäller deras IT-säkerhet eftersom mycket, och ibland allt, kan gå förlorat om kritiska data hamnar i orätta händer. Även om IT-säkerhet är ett känsligt ämne där allt inte kan delas i detalj, är det viktigt att kunder och partner i olika forum kan inspireras av varandra för att få nya perspektiv på cybersäkerhet och hur vi tillsammans kan garantera en säker digital framtid.