Direkt efter den tragiska skolskjutningen i Örebro var det Polisen, Örebro kommun och Region Örebro som hanterade situationen på plats. Men redan dagen därpå tog Skolverket initiativ till ett möte med MSB, Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt Center mot våldsbejakande extremism (CVE). Syftet var att diskutera hur tryggheten i skolorna kan stärkas på kort sikt och vilka åtgärder som behöver vidtas för att minska risken för framtida våldsdåd.

Långsiktiga satsningar på skolsäkerhet

I nuläget har MSB har flera pågående initiativ för att öka säkerheten i svenska skolor. Bland annat utvecklas en webbutbildning för skolpersonal i samverkan med Polisen, Skolverket, Socialstyrelsen och CVE utvecklas en webbutbildning för skolpersonal. Utbildningen täcker förebyggande arbete, skyddsåtgärder och hur man hanterar konsekvenser vid och efter en händelse. Den beräknas vara klar 2025.

MSB håller dessutom på att lansera en fysisk utbildning för kommuner som inkluderar skolsäkerhet. Denna kommer att vara tillgänglig under 2025.

Dessutom håller en databas med analyser av tidigare våldsdåd i skolor under de senaste tio åren i västvärlden på att utvecklas. Syftet är att identifiera mönster och dra lärdomar för att förbättra skyddet mot framtida attacker.

Vägledning och praktiska råd för skolsäkerhet

För att öka kunskapen om hur skolor kan agera vid en våldshandling har MSB, i samarbete med Polisen, CVE och Skolverket, tagit fram vägledningen Våldshandlingar med stora konsekvenser i skolan – En vägledning för skolledning, skolpersonal och säkerhetsansvariga.

Den betonar att den viktigaste faktorn för ökad säkerhet är att sprida kunskap och medvetenhet. Elever och personal bör få utbildning i hur man skyddar sig själv och andra vid en farlig situation, med utgångspunkt i principen Fly – Sök skydd – Larma.

krisinformation.se samlar MSB råd om hur skolor, föräldrar och vårdnadshavare kan prata med barn och unga om oro efter en våldshändelse.

Regelbunden övning och systematiskt säkerhetsarbete

Anna Wennerström, MSB
Foto: Melker Dahlstrand

Anna Wennerström, pressansvarig på MSB, påtalar att man ser ett starkt engagemang för förebyggande säkerhetsarbete inom landets skolor, men understryker vikten av att detta blir en naturlig del av skolans ordinarie verksamhet. Regelbundna övningar med personal och elever behöver genomföras för att säkerställa att alla vet hur de ska agera i en krissituation.

– När händelseförloppet i Örebro klarnar kommer erfarenheterna att omsättas i konkreta åtgärder. Säkerhetsarbete bör inte vara en engångsåtgärd, utan en del av det systematiska kvalitetsarbetet i skolorna. Det handlar om att identifiera risker, vidta åtgärder och följa upp insatserna för att skapa en tryggare skolmiljö för alla.

Genom samverkan, utbildning och långsiktig planering hoppas MSB att Sveriges skolor kan bli bättre rustade för att förebygga och hantera framtida hot, säger hon.