Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finansierar ett femårigt forskningsprojekt som leds av forskare vid Högskolan i Skövde. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att syftet är att närmare studera vilka konsekvenser som kan uppstå när samhällets betalningssystem inte fungerar som de ska, samt vilka aktörer som är inblandade och vilka åtgärder som krävs vid störningar i betalningssystemet.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här:
Störningar kan få negativa konsekvenser för såväl enskilda människor, företag och för samhället. Störningar kan även påverka allmänhetens förtroende för betalningssystemets förmåga att kunna hantera betalningar av varor och tjänster.
En störning eller en kris inom en sektor kan dessutom sprida sig vidare till andra sektorer, som transport- eller livsmedelssektorn, med allvarliga störningar som följd.
I projektet ska en datorsimuleringsmiljö byggas under 2017, där representanter från olika organisationer kan uppleva liknande situationer. Simuleringsmiljön visar olika scenarier och konsekvenser av en kris i betalsystemet. Sedan diskuterar deltagarna åtgärder för att hantera krisen. Deras beslut matas tillbaka in i datorsimuleringen, som visualiserar effekterna av besluten i en ny situationsbild. Så uppstår ett händelseförlopp där deltagarna lär sig gång på gång vad effekterna av deras beslut är.
Projektet förväntas generera konkreta råd för bank-, transport- och livsmedelssektorn om hur de kan agera när betalsystemet inte fungerar. Dessutom kan projektet ge insikt om hur vi kan uppnå kollektiv tvärsektoriell resiliens (återhämtningsförmåga av en grupp aktörer från olika sektorer), vilket är värdefullt för MSB och aktörer i andra sektorer. Projektet kommer att pågå 2016-2020.
I projektet ingår Högskolan i Skövde, Mittuniversitet, Linköpings Universitet och företaget Combitech.