Tillsammans har den svenska och den danska staten lurats på över 100 miljoner kronor i en internationell momshärva. Pengarna misstänks ha gått till terrorism.
Avslöjandet gjordes av Sveriges Radio Ekot tillsammans med Jyllandsposten och Danmarks Radio.
– Allt som handlar om att människor får ett utrymme för att finansiera terror är stötande. Och det är stötande för allmänheten att det ska kunna fortgå, säger Anders Kassman, avdelningschef på Säkerhetspolisen till SR.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Dock kan han inte kommentera de enskilda fall som granskats av Ekot.
Personerna som begått momsbedrägeri i härvan är bland annat misstänkta terrorresenärer, uttalade terrorsympatisörer, en tidigare dömd för terrorbrott samt personer som delat adress med tidigare terrordömda och IS-krigare.
– Det här ger en helt ny bild av hur extremister i Norden systematiskt lurar till sig stora summor pengar. De här bedrägerierna är mycket mer omfattande än vi visste om. Det är som att lyfta på en sten och hitta en helt ny värld. Och tyvärr är det så att myndigheterna inte har en helhetsbild på det här, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till SR.
För Sveriges del har det framförallt handlat om butiker som säljer mobiltelefoner som blivit drabbade; genom en kedja av transaktioner har staten blivit lurade på momsen. Tidigare har bland annat Göteborgsposten och Dagens Nyheter rapporterad om enstaka fall. När Sveriges Radio Ekot, Jyllandsposten och Danmarks Radio sedan följt spåren från dessa fall har de bedrägerierna kunnat kopplas ihop.
– Man får intrycket av att de kan hålla på så här, och det är skattebetalarnas pengar som försvinner. Att det kan fortsätta, jag saknar ord, fortsätter Magnus Ranstorp.
Det är inte utrett hur mycket pengar som gått till terrorism, men i både Danmark och i Sverige har bland annat Säkerhetspolisen pekat på att det handlar om misstänkt finansiering av sådana verksamheter.