Under onsdagen genomförde Saab en lyckad premiärflygning med det nya flygburna övervakningssystemet GlobalEye i Linköping.
Klockan 12:52 den 14 mars 2018 lyfte GlobalEye för första gången från Saabs flygfält i Linköping. Under den 1 timme och 46 minuter långa flygningen genomfördes en rad tester och en stor mängd data samlades in med hjälp av provflygutrustning ombord på planet. Datan kommer att användas för verifiering av flygplanets prestanda och modellering. Innan flygningen ägde rum genomfördes en serie marktester, bland annat markrullningar med hög och låg hastighet. Jetflygplanet Global 6000 från Bombardier används som plattform för GlobalEye och Saab genomför en omfattande modifiering av flygplanet.
– Den första flygningen är den andra stora milstolpen inom GlobalEye-programmet på mycket kort tid. Vi visar än en gång att vi levererar enligt våra åtaganden och att produktionen av GlobalEye går som planerat. GlobalEye är det mest avancerade flygburna övervakningssystem som finns på marknaden, säger Anders Carp, chef Saabs affärsområde Surveillance.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
– Dagens flygning gick som vi planerat, med en prestanda som motsvarade våra höga förväntningar. Flygplanet är smidigt för piloten att hantera och det var en mycket behaglig upplevelse för mig att flyga GlobalEye idag, säger Magnus Fredriksson, provflygare på Saab.
Premiärflygningen ägde rum tre veckor efter att Saab visade upp GlobalEye för media för första gången 23 februari 2018. GlobalEye ger användaren förmåga att övervaka luft, hav och mark med en och samma lösning. Saab kombinerar en rad sofistikerade sensorer, bland annat Saabs nya kraftfulla radar Erieye ER (Extended Range) med flygplanet Global 6000 som har mycket lång räckvidd och är känt för sina fina flygegenskaper.
Förenade Arabemiraten är den första kunden som köpt GlobalEye, som av kunden kallas Swing Roll Surveillance System (SRSS). Saab fick den första beställningen i november 2015. GlobalEye ger användaren utökad radarräckvidd med radarn Erieye ER, bättre flygräckvidd med plattformen Global 6000, kombinerat med förmågan att utföra flera olika uppdrag med samma lösning; exempelvis räddningsuppdrag, gränsövervakning och militära operationer.