Den 20 juni tog EU-parlamentet den slutgiltiga ställningen att ge grönt ljus till copyrightdirektivet Artikel 13, som ska skydda upphovsmän och upphovsrättsskyddat material. Förslaget innebär att alla hemsidor som ger allmän tillgång till användaruppladdat material (till exempel Google, Deviantart, Wikipedia, Facebook och Pinterest) måste införa ett uppladdningsfilter som fångar upp upphovsrättsskyddat material och blockerar det från att laddas upp.
Men direktivet har mött mycket kritik, till exempel blir det en dyr historia för mindre bolag. Storbolag som Google, Youtube och Facebook har lagt ner hundratals miljoner för att få till sina filter som ska ta bort skyddat material. Men små aktörer måste eventuellt anställa folk som ska kontrollera plattformen de tillhandahåller.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Dessutom är risken enligt kritikerna att filtren kommer ta bort en hel del material som inte är skyddat på grund av att de är för trubbiga.
– Vi förlorade första halvlek och nu är det vidare till parlamentet i Strasbourg för att få ett vettigt förslag på bordet, säger Max Andersson, miljöpartistisk EU-parlamentariker till Di Digital efter omröstningen.
Han menar att om lagen går igenom så riskerar det att leda till väldigt stora problem för Internet som det ser ut i dag.
– De sidor som låter sina användare ladda upp material kommer behöva installera kostsamma filter som de kanske inte ha råd med. I en del fall kommer det innebära att en del tjänster inte kommer finnas kvar, i andra fall handlar de om att de kommer behöva göra om tjänsten.
Och det är framförallt sidor som inte brott mot upphovsrätt som en del av affärsmodellen som kommer drabbas hårdast av en sådan lag.
– Ett bra exempel är Tripadvisor där risken är att folk inte kan lägga upp bilder på byggnader, konst eller liknande. Tripadvisor måste ha ett filter nu och skulle någon lägga upp en bild som de inte har upphovsrätt till och som inte plockas upp av filtret, då riskerar de att bli stämda, säger han till DI Digital.