Under det senaste året har kortbedrägerier ökat med 40 procent och det är fortsatt högt tryck på BankID-bluffar. Nu hoppas Polisen att nya EU-regler ska få bankerna att skärpa säkerheten.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Kortuppgifterna stjäls vid stora dataintrång och säljs sedan på darknet, den mörka sidan av internet. Och även om bankerna uppmanar sina kunder att vara försiktiga och uppmärksamma så gör det inte mycket skillnad. Det säger Jan Olsson, chef för polisens nationella bedrägericenter.
– Det är ytterst sällan som busarna skriver av kortuppgifterna. Absolut största delen av stölder sker vid dataintrång. Det kan vara sidor, eller webbhotell, med dålig säkerhet som hackas. Busarna kan lägga in skadlig kod som hämtar kortuppgifterna, säger han till Dagens Nyheter.
– Det finns till exempel asiatiska sidor där man helt enkelt inte får varorna man beställt. Sidorna kan vara uppsatta enbart för att stjäla kortuppgifterna.
Många har även blivit lurade av personer som ringt och hävdat att de är företrädare för banken och som uppmanat kunderna att logga in på sina nätbanker. Tidigare har bankerna vägrat ersätta de kunder som råkat ut för detta, men i juni beslutades det i Allmänna reklammationsnämnden (ARN) att de måste stå för större delen av förlusterna.
I våras gick Polisen och bankerna ihop i en gemensam informationskampanj, något som avvärjt många bedrägerier, skriver DN. Men enligt Jan Olsson räcker inte detta.
– Bankerna måste öka säkerheten, säger han och berättar om det nya EU-direktiv som kom i höstas, och som innebär högre krav på säkerhet i betalsystemen.