Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ställningstagandet är viktigt och välkommet. Att Riksbanken höjer varningsflaggan om kontanterna måste få våra folkvalda politiker att reagera. Den ”låt gå-attityd” som hittills fått råda kring kontanterna – och som resulterat i att stora delar av handeln idag vägrar ta emot kontanter – har genom kriget i Ukraina fått ett bryskt uppvaknande.
I samtliga våra grannländer finns det regelverk som säger att kontanter är ett betalmedel som ska accepteras. Deras nationella regleringar av kontanterna motiveras framför allt av sociala skäl. Alla ska ha möjlighet sköta sitt vardagsliv, oavsett om du lever i digitalt utanförskap, i social utsatthet eller av något annat skäl inte kan använda digitala verktyg. Genom en sådan reglering säkrar de att kontantsystemet fungerar parallellt med de digitala systemen. Därmed är de också skyddade vid en samhällskris, vilket var Thedéens poäng.
Den 31 mars kommer regeringens utredare Anna Kinberg Batra att presentera sitt betänkande om framtidens betalmarknad. Vilka förslag den kommer att lägga fram när det gäller kontanterna är ännu höljt i dunkel, men vi befarar att det inte blir något särskilt skydd för kontanterna som föreslås. Utredningen tillsattes hösten 2020, i ett läge när Ukraina-kriget ännu inte fanns i föreställningsvärlden och samtidigt rådde en ”teknik- och distansoptimism” till följd av pandemin. Utredaren själv har inte heller gjort sig känd som en förespråkare av social inkludering och att hela landet ska leva.
Eller så har vi fel. Kanske föreslår utredningen en lagstiftning liknande den i Norge och Danmark. I så fall har utredningen i sitt arbete lyssnat på Riksbankens varningsord och förstått värdet av ett fungerande kontantsystem. Oavsett blir det sedan upp till regering och riksdag att se till att kontanterna får en chans att överleva.
Den utveckling som pågått under det senaste decenniet, där kontantanvändningen sjunkit i takt med att allt färre butiker och serviceställen tar emot dem, är inte hållbar. Riksbanken är den institution som vet vilka konsekvenser det kan leda till. Det är dags för Sverige att lagstifta till skydd för kontanterna.