Undersökningen ISC2-s Workforce Study 2022 estimerar att det internationellt saknas ungefär 3.4 miljoner anställda med cybersäkerhetskunskaper. Därtill säger 70 procent av de organisationer som varit med i studien att de inte har tillräckligt med personal inom området. Sverige ligger med all sannolikhet nära den europeiska nivån vad avser brist på kompetens. Det skriver Richard Oehme, senior rådgivare inom samhällssäkerhet på Knowit i en bloggpost.

Vad det gäller utbildningar på området har Knowit hittat och listat dem i undersökningen. De är i den fördelade på de som finns på universitet och högskolor, Yrkeshögskolan samt inom näringsliv och samhälle.

Sammanfattningsvis konstaterar undersökningen att det saknas heltäckande statistik om utbildning inom cybersäkerhet, många utbildningar inom till exempel IT och juridik saknar obligatoriska kurser inom området, det behövs mer heltäckande utbud inom specialistutbildningarna och företag och myndigheter behöver anställa och vägleda studenterna efter examen.

Dessa slutsatser menar Knowit i sin tur bidrar till att varken näringsliv eller offentlig sektor försörjs med den kompetens som behövs för att skapa en säker och trygg digitalisering.

I Aktuell Säkerhet nr. 7 2023 har vi ägnat flera sidor åt att uppmärksamma kompetensbristen i branschen – både vad gäller fysisk och digital säkerhet. Tidningen finns att läsa här.