I början av april månad i år kunde Aktuell Säkerhet rapportera om en internationell cyberattack som gick under namnet Cloud Hopper och av vilken även svenska företag och organisationer drabbades. Nu väljer Jonas Dellenvall, CTO Advenica, att replikera på attacken.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Säkerställ att människan inte är den svaga länken!
Så länge vi förlitar oss på att individer utgör det huvudsakliga hindret mot att känsliga system och företagshemligheter i form av forskning, utveckling och att affärsförhållanden inte stjäls av externa aktörer, är vi dömda att förlora, eftersom vi människor av naturen gör fel ibland och är lätta att lura. Därför behöver system vara så automatiska att mänskliga fel inte riskerar att leda till intrång.
Den 5 april rapporterade MSB angående APT10 som pekas ut som en kinesisk aktör i attacken som kallas ”Cloud Hopper”. Attackeraren nyttjar i detta fall olika former av trojaner för att uppnå så kallad command and control-förmåga, vilket ger möjlighet att få stor tillgång till det angripna systemet.
Attacken har riktats mot USA, Taiwan och Japan men även mot flera europeiska länder där bland annat Sverige utpekats som mål. Enligt en källa till Dagens Nyheter kan information ha stulits från svenska myndigheter och företag.
Problematiken är att nuvarande implementerad teknik inte uppfyller de behov som industri, myndigheter samt stora driftleverantörer har för att skydda sig mot denna typ av sofistikerad attack. Idag finns dock, genom svenskutvecklad och i Sverige producerad teknik, möjlighet att automatiskt skydda sig mot så kallade trojanattacker och ”zero-day-attacker”. Dock är denna teknik varken välkänd eller spridd.
Brandväggar och kryptering hjälper inte mot att någon klickar på länkar, som leder till att systemet infekteras. Dessa är ofta mycket väl maskerade och kan se ut som att de kommer från en kollega. En infektion i ett system kan ofta få till följd att har angriparen väl kommit in i systemen kan man över lång tid hämta in all önskvärd information. Informationen överlämnas därefter till t.ex. relevanta inhemska företag och myndigheter i det angripande landet, med syfte att stärka konkurrenskraft och ge förhandlingsövertag.
I dagsläget är skydd av svensk industri och svensk forskning och utveckling mycket lågt prioriterat hos SÄPO och MSB, huvudsakligen på grund av att andra mer omedelbara fysiska hot ses som prioriterade. Detta är mycket olyckligt, då Sveriges ekonomiska framtid är beroende av att vi lyckas skydda vår information.
Vissa andra länder har gått mycket långt för att stödja sin industri i att skydda sig från cyberhot. Storbritannien är ett exempel, där man valt att investera i direkta rådgivningsaktiviteter till företag av olika storlek och där fokus snarare ligger på hur tekniskt framstående företaget är, snarare än på företagets storlek.
För att säkerställa att svenska företag och arbetstillfällen överlever är det därmed oerhört viktigt att SÄPO och MSB får resurser att stödja svensk industri i långt större omfattning än idag.
Jonas Dellenvall, CTO, Advenica AB