– För många är det förknippat med skam att bli lurad eller utsatt. Men den här typen av bedrägerier kan hända vem som helst. De kriminella jobbar med det här på heltid och många av dem är oerhört skickliga. Trots att jag jobbar med frågan och har mycket kunskap var jag själv nära att luras när bedragare kontaktade mig med en bra kopia på ett kortbedrägeri jag hade anmält, menar Vendela Normark Granetoft, säkerhetsledare på Telenor.

Enligt statistik från Brottförebyggande rådet, BRÅ, minskar antalet bedrägerier generellt, men från en hög nivå. 2020 anmäldes 212 984 brott, vilket motsvarar 24 brott i timmen under årets alla timmar. Men några bedrägeribrott ökar och det är de som är relaterade till nätet – social manipulering och ID-kapningar. De kriminella organisationerna har hittat nya vägar under pandemin, 2020 ökade anmälningarna om ID-kapningar med 10 procent och mörkertalet är stort.

– Vi vet att det finns ett stort mörkertal. Det är viktigt att alla som blir utsatta för nätbrott anmäler till polisen. Det är också viktigt att vi pratar mer om det så att vi kan skydda oss och hjälpas åt att sätta stopp för den här typen av kränkande kriminalitet, säger Vendela Normark Granetoft.

Enligt statistik från första kvartalet 2021 fortsätter ökningen, främst vad gäller romansbedrägerier och identitetsbrott mot äldre och funktionsvarierade.