
– Att ingå i detta globala nätverk ger en viktig möjlighet för Helsingborg att ytterligare stärka stadens systematiska säkerhetsarbete avseende krisberedskap och det långsiktiga arbetet kopplat till social hållbarhet, klimat och stadsplanering. Men det handlar också om att samarbeta med andra städer och utbyta erfarenheter inom området, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.
Resilience Hubs är en del av initiativet Making Cities Resilient 2030 (MCR2030) som FN:s organ för katastrofriskreducering (UNDRR) lanserade tidigare i år. Varje utvald stad har utvecklat lokala lösningar för att förbättra sin förmåga att motstå och återhämta sig från katastrofer.
Helsingborg använder bland annat kommunal data för att integrera katastrofriskreducering och motståndskraft i all stadsplanering. Interaktiva kartor simulerar olika riskscenarier i staden som till exempel kraftig nederbörd, förhöjda havsnivåer och föroreningar. Därmed finns en ökad riskmedvetenhet med i ett tidigt skede av stadsplaneringen.
– Städer har en oerhört viktig roll i katastrofriskreducering på lokal nivå. För att kunna leverera samhällsviktiga tjänster såsom skola, vård, omsorg, el och vatten även under en katastrof, krävs det att vi arbetar systematiskt och långsiktigt med att minska sårbarheter och beroenden. Hur väl vi lyckas med detta avgör till stor del hur staden och invånarna kommer att klara av riktigt besvärliga situationer som kan drabba oss. Det kan handla om extrema väderhändelser, störningar i elförsörjningen eller pandemier, säger Sofia Persson, säkerhetsstrateg i Helsingborgs stad.
Som Resilience Hub ingår också att vara värd för ett internationellt evenemang relaterat till MCR2030. Detta genomförs under den internationella stadsmässan H22 City Expo nästa sommar då MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, står värd för konferensen Making Cities Resilient.