Distansarbete har blivit det nya normala för många företag. Detta ställer höga krav på säkerhet, inte minst gällande det egna agerandet. I takt med att allt fler företag världen över inser att de anställdas omedvetna beteenden kan utgöra ett hot mot den egna organisationen, blir cybersäkerhet en än mer aktuell fråga.
Enligt en nyligen genomförd studie från Western Digital anser 68 procent av datachefer världen över att de anställdas beteende är ett större hot mot företagets känsliga uppgifter än externa hackare. Datacheferna uppskattar även att anställda ligger bakom så många som var fjärde datasäkerhetsincident. De uppger att både säkerhetshoten och incidenterna har öka under det senaste året och så många som 22 procent av dataanvändarna är medvetna om att de har utsatt högkänsliga data för risker under samma tidsperiod.
Dessa risker förvärras alltmer av faktorer som brist på lämpliga datasäkerhetsverktyg och osäkra interna lagrings- och delningsrutiner. En övervägande majoritet av datachefer anser att dataskyddet bör förbättras – särskilt när det gäller hur deras organisationer lagrar och överför känsliga uppgifter.
”Många anser att det helt enkelt saknas tydlig vägledning”
Många organisationer har gjort en samlad insats för att öka medvetenheten om digital integritet och säkerhet, bland annat genom att utbilda sin personal i hur de ska hantera personlig information på ett säkert sätt. Målet är att ge tydlig vägledning för hur både privatpersoner och företag ska agera för att ta kontroll över sina personuppgifter och hitta en smidig balans mellan integritet och tillgänglighet.
Fjärr- och hybridarbetsformer har blivit den nya normen och många samarbetar online i projekt som kräver omfattande möjligheter till datadelning. Dessa distansarbetssätt har medfört en hel del risker. Vår undersökning visar att nästan hälften, 47 procent, av de anställda delar fysiska hårddiskar (HDD) och SSD-enheter (Solid State Drives) med kollegor på jobbet. 26 procent, alltså mer än en fjärdedel, delar även sina arbetsenheter med familj och vänner. 27 procent uppger att de har tagit med sig känsliga uppgifter hem.
Detta har betydande konsekvenser för säkerheten och har fått dataansvariga och team att se över vilka verktyg och lösningar de anställda har tillgång till för att förhindra att de utsätter data för risker. 35 procent av datachefer misstänker att många anställda saknar verktyg/teknik för att skydda data i hemmet och 33 procent tror att de anställda psykologiskt känner sig mer ”avlägsna” från riskerna när de arbetar på distans. Samtidigt anser många att det helt enkelt saknas tydlig vägledning.
”Användarvänlighet och förtrogenhet är nyckelfaktorer i dataanvändarnas beslutsprocess när det gäller hur de delar känsliga uppgifter”
Det finns en tydlig skillnad gällande hur de anställda i praktiken delar data och vad de egentligen tror är det säkraste sättet att dela känsliga uppgifter på. De vanligaste metoderna för att dela eller överföra mycket känsliga uppgifter är e-post och moln eller fildelning online, framför hårddiskar, SSD-enheter och USB-minnen. Användarvänlighet och förtrogenhet är nyckelfaktorer i dataanvändarnas beslutsprocess när det gäller hur de delar känsliga uppgifter.
Enligt vår undersökning vill 88 procent av dataansvariga ha mer kontroll över hur data lagras och delas. I kombination med övertygelsen att datasäkerheten behöver förbättras omedelbart, avser mer än hälften av dataansvariga (54 procent) att öka sin användning av hårddiskar och SSD-diskar under de kommande två åren. Detta på grund av de krypterings- och säkerhetsfunktioner som dessa tekniker kan erbjuda.

I dagens arbetsmiljö innebär ökade säkerhetsrisker, anställdas beteende och den stora mängden data som produceras att det kan vara svårt för organisationer att hålla koll på säkerhets- och lagringsutmaningarna. I takt med att tekniken utvecklas och arbetssätt fortsätter att förändras söker också anställda och arbetsgivare efter sätt att lagra och dela känsliga uppgifter på ett säkrare sätt.
Rätt infrastruktur, som integreras med krypteringsplattformar, i kombination med utbildning av de anställda i de hot som de kan utsätta organisationen för kommer att bidra till att förbättra hotbilden och minska riskerna.