Motiveringen lyder:
I denna uppsats rätas frågetecknet ut till ett utropstecken och arbetet belyser att kamerabevakning utan tillståndskrav på platser där allmänheten inte äger tillträde är ett hot mot den personliga integriteten. Uppsatsen redovisar på ett enkelt och lättläst sätt ett antal tillsyningsärenden utförda av Integritetsmyndigheten i olika verksamheter där den personliga integriteten (dataskyddsförordningen) inte är med i en aktörs laglighetsprövning. Alla organisationer och enskilda som har satt upp kameror eller installerat larm med kameror kan dra nytta av uppsatsens resultat.
Grattis till stipendiet, hur känns det?
– Stort tack! Det är alltid extra kul när ens arbete blir uppmärksammat, så jag är väldigt glad för detta stipendium. Det ligger flera månaders hårt arbete bakom denna uppsats varpå ett stipendium känns som den ultimata belöningen.
Du har skrivit uppsats om kamerabevakning och den personliga integriteten – varför har du valt att fokusera på detta?
– På senare år har Integritetsskyddsmyndigheten ålagt flertalet förbud och administrativa sanktionsavgifter till aktörer som kamerabevakar inom individens privata sfär där tillståndskrav dessutom saknas. Ur ett integritetsperspektiv är detta oroväckande. Jag ville därför undersöka olika aspekter av vår nya kamerabevakade vardag och effekterna av detta, samtidigt som även Integritetsskyddsmyndighetens roll i detta granskades.
Vad kom du fram till och kommer du arbeta vidare med denna fråga?
– Uppsatsen avslutas med konkluderingen att kamerabevakning utan tillståndskrav på platser där allmänheten inte äger tillträde utgör ett hot mot den personliga integriteten. Läsaren uppmanas att rannsaka vilka åtgärder som vi bör vara beredda att vidta för att eliminera detta hot.
Som jurist ser jag mig själv vara verksam med frågor som berör våra fri- och rättigheter, där den personliga integriteten är en viktig aspekt i detta. I den andan kommer jag härnäst att åka till New York för att arbeta på Sveriges FN-representation.