Berätta om bakgrunden till att beslut har tagits om att börja med kamerabevakning på skolor i Lund.
– Under sommaren 2020 utsattes vi för flera anlagda bränder på främst skolor och förskolor. Det har hänt även tidigare, men just denna sommar var det extremt. De 10 mest utsatta skolorna rapporterade under året över 400 incidenter gällande bränder och skadegörelse, detta medförde direkta kostnader på cirka 7,3 miljoner kronor för kommunen. Totalt uppgick de direkta kostnaderna för skadegörelser på skolor och förskolor till ungefär 15 miljoner kronor, vilket var en fördubbling gentemot föregående år.
Utöver de ekonomiska aspekterna så skapar även skadegörelse och bränder en otrygghet för barn, elever och personal på skolor och förskolor. Det kan även innebära oro och avbrott i barnens skolgång, vilket vi vill förhindra.
Med detta som underlag tog vi därför ett beslut i bred politisk enighet om att införa preventiv kameraövervakning på de 10 mest utsatta skolorna i kommunen.
Vad finns det för förväntad effekt av detta och vad säger att de som utför de brottsliga gärningarna inte bara maskerar sig?
– Dels att det ska vara avskräckande att begå nya brott av det här slaget. Dels öka tryggheten för elever, personal och vårdnadshavare. Och dels att kunna lagföra fler som begår den här typen av brott och kunna rikta skadeståndsanspråk för skador som uppkommer. Här måste lagstiftningen också hänga med eftersom skadestånden idag inte alls står i proportion till de kostnader som uppkommer vid skadegörelse av det här slaget. Signalen måste vara mycket tydligare från samhället och att den som orsakar skadorna också får ta notan. Även om det finns en risk att personer maskerar sig ökar sannolikheten att man kan identifiera personer genom ett noggrant utredningsarbete. Här är det också viktigt att polisen har resurser, kraft och ork att ta sig an vardagsbrottslighet av det här slaget.
Hur ställer ni er till inskränkningsdebatten i det att eleverna är övervakade?
… Självklart ska det ske med respekt för elevers och personalens integritet och därför är kameraövervakningen begränsad till tiden då eleverna inte är på skolan. Men man får också säga att integritetsdebatten i vårt land länge präglats av fokus på gärningsmännens integritet och alldeles för ofta glömt bort upprättelse för brottsoffren.
Kan detta vara en lösning som sprider sig till fler kommuner tror du? Eller är målet att det ska vara ett visstidsprojekt?
– Tyvärr har ju skadegörelse och förstörelse av vår gemensamma egendom ökat i hela landet och då går vi ett håll där mer och mer kostnader får läggas på att skydda och förebygga. Vi hade såklart mycket hellre lagt de pengarna på fler lärare, bättre läromedel och lekutrustning. Jag hoppas att skolor fortfarande kan vara öppna platser och inte bli alltmer instängda och begränsade som i många andra länder.