
Vad är problemet med att en ökande andel solcellsinstallationer är igång när det är solljus?
– Mängden solpanelinstallationer ökar kraftigt för både privata och kommersiella fastigheter. Solenergisystem är säkra, pålitliga och utgör inte någon fara i sig, varken för människor eller egendom. Det är dock viktigt att påpeka att så länge det är dagsljus är systemen ”på” och solpanelerna fortsätter att generera likspänning, även om systemet inte längre är anslutet till nätet. Detta kan utgöra en risker för elektriska stötar för underhålls- eller räddningspersonal om de kommer i kontakt med panelerna eller kablarna. Det kan resultera i att räddningspersonal hellre låter byggnader med solpaneler brinna ner och istället fokuserar på att rädda omgivande byggnader. Idag finns dock solenergisystem av hög kvalitet som har bättre funktioner som säkerställer säkerheten för egendom, installatörer och räddningstjänst, som SolarEdges SafeDC-teknik.
Hos vem ligger ansvaret att samordna information och direktiv kring detta och exakt vad är det ni anser måste komma på plats?
– Det finns branschorgan som har fokus på att ta fram nya standarder. Vi på SolarEdge har stort engagemang i att utveckla avancerade och ledande säkerhetslösningar. Samtidigt som en kombination av ändrade regler och teknisk innovation samt ökad konsumentmedvetenhet fortsätter att driva säkerheten framåt.
I dag finns solenergisystemlösningar med teknik som avsevärt minskar riskerna för räddningspersonal. Genom att installera effektoptimerare på varje solpanel kan panelerna stängas av individuellt, en funktion i SolarEdges SafeDC-teknik. Denna funktion minskar effekten till 1 V vid avstängning av växelriktaren i händelse av fel, skada eller brand. Detta innebär att panelen blir så kallad ”touch-safe”. Detta är viktigt för att även om brandmän inte är medvetna om att det finns ett solenergisystem så sätts varje modul i säkerhetsläge när strömmen kopplas bort. Med effektoptimerare kan dessutom varje modul övervakas kontinuerligt för att avgöra prestanda och varna installatör eller systemägaren om eventuella fel och potentiella säkerhetsrisker.
En del räddningstjänstsregioner har tagit fram egna direktiv – hur kan de se ut?
– Det finns ett fåtal räddningstjänstregioner som har tagit fram säkerhetsdirektiv eller riktlinjer. Räddningstjänst Skåne NV är en av dem.