Fredagen den 18 maj bjöd NSD Stockholms region in till vårmöte med en rubriken ”Ökad brottslighet mot näringslivet – låt oss vända trenden”. Anna-Karin Jonsson, biträdande säkerhetschef Sveriges Riksdag, du är med i programgruppen. Hur har dagen varit
– Det var en stimulerande och inspirerande förmiddag med lika engagerade föreläsare som åhörare. Dagen inleddes med att Lars Eklund, Säkerhetschef Reitan, och Björn Ericsson, Säkerhetschef Systembolaget, berättade om case från deras dagliga verksamhet. Hur brotten påverkar företagaren likväl som arbetstagaren, att det lätt blir en normalisering av hot, hat och brott i verksamheten med en höjd toleransnivå. Det får inte mötas av acceptans, då nästa nivå är våld.
Efter att ha fått deras bild bekräftad av HUIs undersökning och kompletterad med möjliga arbetssätt och metoder från Polisen var föreläsarpanelen i slutet av seminariet rörande överens om att känslan gått från frustration till inspiration och genom att ta gemensam samverkan till verkligt samarbete kan det trenden vändas.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Under förmiddagen presenterades bland annat en studie av näringslivets kostnader för brottslighet, kan du säga något om vad studien kom fram till?
– Sofia Zere från Handelns Utredningsinstitut presenterade den dagsfärska rapporten ”Kostnader för brottslighet” som beräknas till den otroliga siffran 55 miljarder kronor i direkta kostnader. Studien baseras på enkät besvarad av 2400 företag. 6 av 10 upplever problem med brottslighet i viss utsträckning, 1/3 upplever att brottsligheten ökat, och 6 av 10 anger att de utsatts för brott och endast 51 procent uppger att de polisanmäler alla brott.
Ni hade även Uppsala och Knivstas lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius på scen, vad pratade han om?
– ”Går man ut på plan går man ut för att vinna, annars går man hem”… sa Jale och möttes av applåder. Han pratade om ett framgångsrikt, modigt ledarskap som vågar prioritera, kommunicera och bygger på medborgardialog, aktivt arbete och aktiv samverkan. Jale berättade om hur han som lokalpolisområdeschef prioriterat Grova brott för att minska upplevd otrygghet, brottslighet och gängverksamhet. Bl a genom att göra hela Uppsala till sk §3 område, nära samverkan kommun, skatteverket, näringsliv med flera med fokus ”Vi ska göra det vi kan med det vi har”. Han tipsade också om deras kommunikativa upplägg via Twitter för att sprida vad polisen gör.
När samlas NSD Stockholms region nästa gång?
– NSD Stockholm bjuder in till seminarium två gånger på år, så under senare hösten är det dags igen. Deltagarnas utvärdering lovordade dagens tillställning med majoriteten ”Mycket bra som” som betyg på föreläsarna och det kompletterades av engagerade diskussioner och nätverkande i pauserna.