Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I början av januari genomfördes årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens med ett tydligt fokus på kriget i Ukraina och Nato. Av alla anföranden var det särskilt en sak som vår överbefälhavare lade emfas på som fastnade hos mig på temat teknik, nämligen behovet av ”förmåga att snabbt implementera och använda ny, inte allt för sällan civil, teknik på stridsfältet”. Han lyfter vidare fram hur det ukrainska försvaret lyckats med detta och det får mig oavkortat att tänka på exportkontroll.
Exportkontroll är det regelverk och den process som är upprättad för att kontrollera flödet av kritisk teknologi och kunskap. Konceptet grundar sig på en global vilja att kontrollera dessa typer av produkter, då de i fel händer kan orsaka stor skada genom att exempelvis bidra till utveckling av massförstörelsevapen. Inom exportkontrollen finns två huvudkategorier: krigsmateriel och produkter med dubbla användningsområden (PDA). PDA är teknologi som utvecklats civilt men som kan ha en militär tillämpning. Inom EU regleras detta i huvudsak av den så kallade PDA-förordningen och exempel på dessa typer av teknologier kan vara maskiner för bearbetning, sensorer, särskilda typer av datorer och andra tekniska lösningar.
Detta ämne går givetvis att prata om i all evighet, men en tydlig slutsats är som följer: fler företag kommer att behöva bekanta sig med idén om att deras produkt eller kunskap kan vara exportkontollerad och att de därmed kan bli tillståndspliktiga för sin verksamhet, vilket är varje enskild organisations ansvar att kolla upp. Idag drivs teknikutvecklingen av civila företag, kanske främst spelbranschen, och gråzonen avseende vad som är ren civil teknik och vad som är PDA är stor. När mer civil teknik används militärt kommer gränserna mellan de två att suddas ut ännu mer.
Mitt råd till företag och organisationer är att kolla upp vad som gäller för er och att hålla er uppdaterade på området. Försvarsmarknaden expanderar och utvecklingen av ny teknik fortsätter – snart är kanske ditt företag ett försvarsföretag.