Det var blandade känslor när årets FOSA-deltagare samlades för första gången den 25 februari, en dag efter Rysslands invasion av Ukraina. Det fanns både en stor ilska och förtvivlan över Rysslands aggressioner samtidigt som deltagarna var förväntansfulla inför den första utbildningsträffen av akademin.
Utbildningsdagen bjöd på viktiga analyser och kunskap om Rysslands agerande och metoder för att försöka underminera grundläggande värden för Sveriges demokrati och säkerhet. Dagen innehöll också andra talarpass som på olika sätt berörde träffens övergripande tema: Säkerhetspolitiska trender och hoten mot demokratin.
Dagen inleddes med ett längre föredrag från Hans-Christian Hagman, analyschef på UD. Han gav ett intresseväckande och engagerande anförande om globala trender och hur omvärldsläget påverkar Sverige.
Sveriges justitiekansler, Mari Heidenborg, medverkade också som talare under FOSA-dagen. Under ett talarpass om rättsstaten och demokratin berättade Mari Heidenborg om Justitiekanslers olika uppdrag och deltagarna ställde många frågor om hur myndigheten arbetar med tryck- och yttrandefrihetsbrott i dess roll som ensam åklagare.
Senare under dagen ledde Folk och Försvar en workshop för deltagarna med fokus på desinformation och informationspåverkan. De fick i uppgift att läsa tre olika artiklar och därefter diskutera hur dessa var exempel på informationspåverkan och vilken statlig aktör som kunde ligga bakom. Därefter följde en gemensam diskussion i helgrupp som bland annat berörde vilken roll olika aktörer i Sverige har för att bemöta denna typ av informationspåverkan och var gränsen går mellan aktörers agerande och värnandet av det fria ordet.