Företag tror att när de har mobilsystem (MDM) som sköter kontroll, styrning och access så är deras mobiler skyddade. Men detta hjälper inte mot intrång genom sociala medie- och sms-meddelanden – två vanliga angreppssätt som står för cirka 75 procent av hoten mot smarta telefoner.
Sara Fernholm är partneransvarig för norra Europa hos Lookout, en leverantör av mobil säkerhet för företag globalt.
Vad betydde pandemiåret 2020 för mobilsäkerhet då många började att jobba hemifrån?
– Det ökade hemmaarbetet har gjort mobilen ännu viktigare, och mobilerna har ofta ett sämre skydd. Det här ledde till att cyberbrottslingarna ändrade sitt beteende och nu attackerar människors mobiler i större utsträckning. Av våra företagsanvändare har exempelvis nästan dubbelt så många som före pandemin drabbats av en phishingattack.
Varför är det så att man lätt ”glömmer” att säkra mobila enheter?
– Många lever nog kvar i ett gammalt tänk om att det är datorer och servrar som ska skyddas. En utmaning är också att privata mobiler ofta används i jobbet, och där är det oklart vem som ansvarar för säkerheten. För trots att vi ju alla vet att det finns känslig jobbdata i en privat mobil så är samtidigt många motvilliga att ge sin arbetsgivare tillgång till mobilen, vilket är förståeligt eftersom den innehåller personliga sms, bilder och så vidare. Fler företag borde överväga lösningar som ger arbetsgivaren kontroll över mobilsäkerheten – men som inte ger tillgång till privat information.
Hur ser ert kundunderlag ut – var finns den mest känsliga datan?
– I stort sett alla verksamheter har anställda vars mobiler innehåller känslig data. En del arbetsgivare försöker begränsa vad som får finnas på mobilerna men det brukar sällan fungera. Användarna kommer alltid använda den smidigaste tekniken – det kan inte arbetsgivarens policy stoppa. Så våra kunder finns i alla branscher, även om vården, försvaret, finans, juridik och tillverkningsindustri har ett extra stort behov.