Många av de problem som finns i samhället i stort förekommer även inom idrotten. Det handlar om allt från sexuella ofredanden och skadegörelse till våld och hot mot enskilda medarbetare, ledare och förtroendevalda. Det innebär att idrotten inte bara påverkas av utan också har möjlighet att påverka de förhållanden som bidrar till uppkomsten av brott och otrygghet i samhället.
– Trots att i stort sett samtliga av Sveriges 71 specialidrottsförbund uppger att de fått kännedom om brott saknar nästan hälften (48 procent) rutiner i form av handlingsplaner, policydokument och motsvarande för hur enskilda individer och idrottsföreningar ska rapportera händelser som kan vara brottsliga. Lika många förbund (48 procent) saknar rutiner för att hantera de brott som inträffar, och ännu fler (58 procent) saknar rutiner för att förebygga brott, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare Stiftelsen Tryggare Sverige.
Diskussioner om brott och otrygghet inom idrotten handlar som regel om huliganism, matchfixning och otillåten påverkan, ofta med fokus på fotbollen och ishockeyn.
– Resultaten från denna undersökning, som omfattar hela idrotten, visar istället på problem som i första hand handlar om olika former av trakasserier, sexuella ofredanden och stölder. Dessutom finns ett problem kopplat till att många barn och ungdomar känner sig otrygga på vägen till och från idrottsanläggningen, säger Magnus Lindgren.