Inför EU-valet den 26 maj är oron för att desinformation och falska nyheter ska påverka vaket stor. Brittiska The Guardian rapporterar om vilka åtgärder Facebook har valt att ta till – bland annat har ett krigsrum inrättats i Irlands huvudstad Dublin i vilket 40 personer som talar samtliga EU-språk ska följa utvecklingen.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
Mellan oktober 2017 och november 2018 har Facebook raderat 2,8 miljarder falska konton – ett arbete som fortgår. Dessutom har arbetet med att försöka få bukt med falska nyheter och desinformation intensifierats. PC för alla skriver att 1,7 miljoner Facebookanvändare nåtts av budskap från ett högerextremt nätverk i Spanien innan de sidorna plockades bort.
Många av de falska nyheterna filtreras bort av företagets algoritmer, men det har samtidigt blivit en utmaning att komma runt dem. Sociala medier-jätten har uttalat sig om att det är positivt att personer lägger tid på att försöka besegra filtret istället för att sprida sina falska budskap.
Utöver filtret har ett antal moderatorer ansvar för att titta närmare på anmälningar om olämpligt innehåll. Det finns även oberoende granskare i fleratlet länder som har i uppgift att bedöma om något är falska nyheter och desinformation.
– Vi kommer att vidta olika åtgärder i olika länder beroende på hotbilden, säger Richard Allan från Facebook till The Guardian.