Var femte svensk har delat inlägg under det senaste året utan att kontrollera källan. Det visar en undersökning som Telenor och den ideella organisationen Surfa Lugnt genomfört med hjälp av Novus. Samtidigt tror fyra av tio att deras flöden i sociala medier visar missvisande information om riksdagsvalet. Majoriteten litar inte heller på det som vännerna delar.
1000 svenskar tillfrågades om deras inställning till källkritik och information som sprids online. Resultatet visade att många är skeptiska till vad de tar del av, samtidigt som 20 procent själva delat information utan att kontrollera källan.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
– Internet ger fantastiska möjligheter för att inhämta information och delta i det politiska samtalet, men det finns också fallgropar. Rykten och rena osanningar kan spridas snabbt med stort genomslag. Undersökningen visar att en stor del av svenskarna är väl medvetna om detta, men att många fortfarande även delar information utan att granska eller värdera källan, säger Katarina Hamnholm, nätpratsexpert på Telenor.
Yngre personer är mer kritiska till information på internet än vad äldre är. Samtidigt är unga sämre på att påpeka för vänner att de delar missvisande information. Drygt hälften, 53 procent, av alla personer mellan 30 till 49 år har som vana att påpeka för sina vänner när de delar opålitliga artiklar eller inlägg i sociala medier. Bland landets 18–29-åringar är det 41 procent som gör det.
– Dagens unga är relativt duktiga på att förhålla sig kritiskt till den information som sprids, men samtidigt drar sig många för att påtala felaktigheter eller tveksamma påståenden från vänner och bekanta. Unga och äldre behöver samtala mer och även lära sig av varandra när det gäller källkritik och att slå hål på osanningar på nätet, säger Katarina Hamnholm.