Användningen av kryptokapare har minskat stadigt sedan toppnoteringen i början av 2018. Och i Check Points senaste rapport över utvecklingen av skadlig kod under oktober står det att läsa att kryptokapare för första gången på två år inte toppar listan över den mest skadliga koden.

Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här 

Den skadligaste koden globalt under oktober var Emotet – den påverkade 14 procent av verksamheterna. I Sverige klättrade Emotet från en sjunde plats till en tredje från föregående månad och påverkade 5,4 procent av Sveriges verksamheter. I slutet av oktober spred dessutom Emotet en skräppostkampanj med temat Halloween. E-postmeddelandena spreds med ämnesrader som ”Happy Halloween” och ”Halloween Party Invitation”, och innehöll också en skadlig bilaga med ett Halloween-filnamn.

– Effekterna av kryptokapare har minskat med nästan två tredjedelar under 2019, vilket framgår av det faktum att en kryptokapare för första gången på nästan två år inte ligger i topp på listan över skadliga koder. Det är dessutom oroväckande att Emotet har klättrat så mycket på listan i oktober, då den är ett allvarligt hot. Det är en mycket avancerad botnet som används för att sprida andra typer av skadlig kod – särskilt den ökända Ryuk, säger Fredrik Johansson, säkerhetsexpert hos Check Point i Sverige.

– I september såg vi att Emotet återaktiverades efter att ha varit vilande i tre månader och den sprider nya hot mycket snabbt. Därför är det viktigt att verksamheter informerar sina anställda om riskerna med phishing via e-post och att de inte ska öppna bilagor eller klicka på länkar som inte kommer från en betrodd källa. Verksamheter bör dessutom använda den senaste generationens antiviruslösningar som automatiskt upptäcker misstänkt innehåll i e-postmeddelanden innan de når mottagaren.