Avskaffa sparkraven och modernisera de driftcentraler som betjänar samhällskritiska funktioner. Där andra branscher exempelvis finansbranschen, tagit smart teknik till sig, har driftcentralerna för samhällskritiska funktioner kommit på efterkälken på grund av sparkrav.
I Sverige finns 290 kommuner. I kommunernas åtagande ligger ansvaret över samhällskritiska funktioner, till exempel distribution av vatten, värme och el till kommunens invånare. Kommunerna är skyldiga att försäkra sig om att distributionen av dessa kritiska funktioner fungerar. Samtidigt ställs väldigt höga sparkrav på kommunerna att välja den billigaste lösningen, vid inköp av utrustning till de driftcentraler som betjänar samhällskritiska funktioner. Detta rimmar illa.
Inom kommuner bygger man idag driftcentraler på gammal teknik, eftersom man ser inköpskostnaden som den viktigaste parametern. Istället för att tekniken samarbetar, krävs separat utrustning för varje enskild funktion. Den äldre tekniken är inte kompatibel med andra funktioner, exempelvis inbrottslarm, passersystem och brandlarm, utan varje del kräver egen separat hårdvara. Följden har blivit ett berg av utrustning på operatörernas skrivbord och i lokalen.
Idag tvingas operatören arbeta med sju olika tangentbord samtidigt, staplade på varandra, lika många möss samt separat hårdvara och övervakningsskärmar för varje system. Skrivborden har vuxit i längd till att bli fem meter långa. Ibland kräver arbetet även förflyttning mellan olika arbetsstationer.
Tekniken har öppnat nya möjligheter att bygga effektiva driftcentraler med hjälp av smart teknik, där systemen integreras och samarbetar. Inom finansvärlden används smarta kontrollbord, multifunktionella tangentbord och integrerade skärmar, när det gäller till exempel aktie- och valutahandel. Här är högsta effektivitet en självklarhet och i valet av utrustning finns inga begränsningar eller sparkrav.
Med det finns föregångare till exempel Göteborgs Kommun, där Göteborg Energi genom att använda smart teknik med multifunktionella tangentbord och integrerad hårdvara, nu hanterar samtliga enheter från ett och samma tangentbord. Här har tekniken även gett dem nya fördelar, såsom att brandlarmet sänds ut på samtliga skärmar vid larm utöver sirenljud.
Driftcentraler som betjänar samhällskritiska funktioner måste bygga på smart teknik och undantas från kommunernas sparkrav. Det fungerar inte att fortsätta bygga på gammal teknik, då digitaliseringen dessutom innebär att dessa driftcentraler får ytterligare enheter att övervaka. Här handlar det om människor och kritiska funktioner, ytterst om människoliv.
Mikael Bergqvist, Sverigechef TM-Group