Kaspersky har intervjuat 389 beslutsfattare inom hälso- och sjukvård i 36 länder, för att undersöka branschens digitala utveckling och vilka problem som finns med att skapa en mer hållbar sjukvård för alla.
Enligt undersökningen uppger 71 procent att digitala vårdtjänster kommer vara det som har störst påverkan på sjukvården de kommande fem åren. Vårdgivare betonar det praktiska med digitala tjänster, med fördelar som snabb kontakt, mindre risk för smittspridning och möjlighet att hjälpa fler på kortare tid. Attityden rimmar även väl med medicinsk praxis. 42 procent av de tillfrågade säger att merparten av patienterna föredrar digitala lösningar framför fysiska besök, då det är bekvämare och sparar tid. Digitala vårdtjänster efterfrågas också av patienter i alla åldersgrupper.
Den vanligaste formen av digital vårdlösning är så kallade synkrona tjänster som används av 51 procent av de tillfrågade. Här räknas realtidsmöten via video eller chattkonversationer in. Näst kommer fjärrövervakning av patienter via bärbara enheter, som används av 41 procent av vårdgivarna. 39 procent använder asynkron teknik som innebär insamling och lagring av patientdata via en säker molnbaserad plattform för vidare användning av en vårdgivare.