
Ängelholms kommun startar nu ett samarbete med Smarta byar i Veberöd som är världsberömda som Smart by och Ängelholmarna kan se framemot att få bättre kunskap om sin kommun.
Det är en fyrtioväg men hur fort kör bilarna egentligen på gatan utanför området där drömhuset ligger? Hur högt är vattnet i Rönne å vanligtvis de datum då en förening planerar en aktivitet längs en plats vid ån? Finns det lediga parkeringsplatser just nu vid idrottshallen?
Sådana simuleringar och scenarier kan göras med hjälp av en digital tvilling . Dock inte riktigt ännu för Ängelholms del. Men arbetet med att koppla ihop stadens censorer har börjat.
I Ängelholm kommer arbetet att starta med att koppla ihop 3D- kartan som finns över kommunen med de sensorer som idag finns, exempelvis vid Rönne å. När allt fler lager av information adderas över tid, kommer den digitala kartan bli allt mer omfattande och exakt i sin verklighetsspegling.
Samarbetet med Smarta Byar Veberöd innebär att Ängelholm får hjälp med ren teknikutveckling men även i frågor som handlar om hur tekniken ska komma invånarna till nytta. Att jobba med en digital tvilling ses ofta som ett kostnadseffektivt och miljövänligt sätt att samla in kunskap om en plats.
Målet är att göra Ängelholm till en allt mer smart stad, det vill säga ett samhälle som med hjälp av digitala lösningar underlättar för invånarna.
– I ett smart samhälle behöver vi i kommuner och städer nyttja varandra bättre. Veberöd har lyckats med att skapa en digital tvilling och istället för att uppfinna hjulet på nytt så lär vi av dem och går in ett medlemskap i Smarta Byar Veberöd, säger Pernilla Fahlstedt, chef för huvuduppdrag Samhälle i Ängelholms kommun.