Ericsson bjöd in till IoT and Security & New Mobility Report under måndagen den 11 juni. Presentationen hölls på Epicenter i Stockholm där bolagsjätten bland annat presenterade sitt arbete med IoT och säkerhet.
Inledningsvis talade Olle Isaksson, Principal Customer Engagements, IoT på Ericsson, om möjligheterna med IoT.
– Vi tror att den större delen av IoT kommer att handla om business to business-relationer, säger han.
Vidare gick han in på specifika exempel, varav ett av dem var smarta städer.
– Vi har pratat länge om smarta städer och vi har dessutom privilegiet att bo i en stad som är en av de smartaste i världen – Stockholm och Singapore brukar dyka upp högt på listan över smarta städer globalt.
– På Ericsson tror vi att man måste ta ett horisontellt angreppssätt på smarta städer för att få värdefulla spinoffs på olika innovativa digitala ekosystem i staden. Tidigare har till exempel energi och transport byggt upp mycket kring den smarta staden, men de har byggt i stuprör och inte erbjudit det horisontella spektrat. Vårt fokus är att underlätta för aktörerna att koppla upp stora mängder prylar.
Som exempel på ett av de projekt som Ericsson just nu finns med ett finger i nämner Olle Isaksson Nordic Way som går ut på att kunna dela data gällande trafiksäkerhetsinformation mellan olika fordonstillverkare.
Head of IoT Security, Bodil Josefsson, tar sedan vid för att tala om säkerhetsaspekten av IoT.
– Det går inte att prata IoT utan att prata om säkerhet, konstaterar hon inledningsvis.
Hon tar vidare upp olika de olika delar som är i behov av att säkras upp i ett IoT ekosystem.
– Vi behöver dels säkra identiteter, både för användare och för den uppkopplade enheten. Dels är det viktigt att kunna garantera datans korrekthet samt kunna säkra upp nätet, säger hon.
– På Ericsson förespråkar vi SIM-kortet, antingen externt eller integrerat, som ett bra sätt att kunna garantera identiteter. Men det går kanske inte att använda i alla enheter. Med 5G kommer kommer det därför att finnas förslag på att använda PKI eller andra lättviktiga lösningar som ett komplement.
I vissa sammanhang fungerar även blockchaintekniken bra som ett säkerhetsverktyg
– I de fall då man har flera olika organisationer som måste ha någon extern verifierbarhet är blockchaintekniken användbar. Ett exempel är inom logistik då en last ska mellan många olika mellanhänder innan den når sin slutdestination.
För att kunna säkra upp nätet förklarar Bodil Jönsson att man erbjuder en uppkoppling via 3GPP för att kunna koppla upp till en säker plattform. Och för att kunna säkra upp den personliga data som finns i olika IoT-enheter finns det automatiserade principer för hur denna data ska tas om hand om.
– På Ericsson arbetar vi med en end-to-end-lösning där säkerhet garanteras både horisontellt och vertikalt, understryker Bodil Josefsson.
– Här i ligger tre huvudfunktioner; en säker förankring i alla domäner, säkerhetsfunktioner i alla domäner samt säkerhet-mgmt, förklarar hon.
– Vår produkt Ericsson Security Manager är en produkt som håller ihop helheten genom tre huvuduppgifter; att konfigurera de nätelement och den säkerhetsfunktionalitet som önskas, att följa de regelverk som är inmatade i systemet samt hålla sig till dem och att analysera den data som kommer in för att korrelera och upptäcka mönster, avslutar hon.