Berätta om evenemanget!
– Morgondagens Totalförsvar är en träffpunkt där aktörer inom totalförsvaret möts för att utbyta erfarenheter och skapa förutsättningar för vidare samtal och samverkan. Sveriges totalförsvar står inför förändring och med lokala, regionala och nationella perspektiv vill vi lyfta frågor som ger nya infallsvinklar i arbetet med att nå framgång.
I år är det tredje året i rad som Kristinehamns kommun arrangerar Morgondagens Totalförsvar och konferensens program bjuder på över 30 föreläsare, 3 moderatorer och cirka 200 besökare. Intresset för konferensen är stort och lockar besökare från hela Sverige, i år har vi besökare från Haparanda i norr till Malmö i söder. Det är en stor spridning bland deltagarna, myndigheter, Försvarsmakten, kommuner, regioner, länsstyrelser, näringslivet, frivilliga försvarsorganisationer, polis och räddningstjänst.
Bakgrunden till att Kristinehamns kommun tog detta initiativ är att vi ser ett behov av att samlas och utbyta kunskap och erfarenheter med varandra, men också möjligheten att bygga på sitt nätverk. I och med återetableringen av Bergslagens artilleriregemente A 9 i Kristinehamn och det totalförsvarsstråk som Kristinehamn är beläget i, såg vi helt enkelt många möjligheter.
Vad har årets konferens för tema och har ni några talare du vill lyfta?
– Konferensen kommer inledas med en gemensam förmiddag där vi tillsammans sätter en grund kan man säga. Här kommer vi lyfta omvärldsläge, otillbörlig informationspåverkan, nytt försvarsbeslut och försvarsberedningens förslag, civilområdets arbete med civilt försvar samt Natomedlemskapet och civila aktörer. Här kommer vi få lyssna till generallöjtnant Thomas Nilsson, chefen MUST, Magnus Hjort, GD MPF, Tommy Åkesson, Huvudsekreterare på Försvarsberedningen, Lena Rådström Baastad, civilområdeschef Mellersta civilområdet och Johan Hjelm, tillförordnad verksamhetschef på avdelningen för krisberedskap och civilt försvar vid MSB.
Under eftermiddagen kommer besökaren kunna välja mellan tre olika spår utifrån vad som intresserar dem mest. Årets spår är Natomedlemskap och försvarssamarbeten, Kommunikation samt Logistik och försörjning. Varje spår har två frågeställningar med en paus emellan, då är man fri att byta spår om man önskar.
Detta pass inleds med en frågeställning kring vår uppgift i värdlandsstöd och vad vi ska förbereda för. Talare här är Tommy Åkesson, huvudsekreterare Försvarsberedningen, tillsammans med Västra militärregionen, som representeras av Chef Örebro Värmlandsgruppen, Johan Hjelm, tillförordnad verksamhetschef på avdelningen för krisberedskap och civilt försvar vid MSB och Civilområdeschef för Mellersta civilområdet, tillika landshövding i Örebro län, Lena Rådström Baastad.
Spårets andra frågeställning handlar om Sveriges nya försvarssamarbetsavtal med USA – och vad det innebär för Sverige och de 17 utpekade kommunerna. De som medverkar i denna diskussion är Eva Hagström Frisell, forskningsledare enheten för säkerhetspolitik FOI, Kalle Alexandersson, planeringschef Kristinehamns kommun, Överste Lars O Jonsson, Chef Bergslagens artilleriregemente Försvarsmakten, Anders Wennerberg, kommundirektör Östersunds
kommun samt Överste Jonas Karlsson, Chef Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår Försvarsmakten.
I detta spår kommer vi i den första frågeställningen diskutera hur framgångsrik kommunikation för att främja försvarsvilja bör utformas, samt vad det innebär att aldrig ge upp. Panelen kommer också diskutera hur vi kan tala om dessa ämnen på ett sätt som stärker försvarsviljan i stället för att skrämma befolkningen. Deltar gör Magnus Hjort, generaldirektör Myndigheten för psykologiskt försvar, Christina Malm, generaldirektör Plikt- och prövningsverket och Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör Försvarsmakten.
Dagens andra frågeställning i detta spår handlar om fällor och möjligheter för totalförsvarets sociala mediekommunikation. I detta samtal fångar vi både upp kampanjer om stjärntecken, och vad som är problemet med vissa tjänster så som Tiktok, och varför användandet kan bli skadligt för svenska intressen. Dessa frågor diskuteras av Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef Plikt och prövning, Thomas Nilsson, Chefen MUST Försvarsmakten, Carl Heath, senior analytiker RISE, samt Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör MSB.
Här kommer vi inleda med att prata om Natomedlemskap och vilka krav det ställer på Sveriges infrastruktur. Infrastrukturen är en avgörande och samhällsviktig komponent, inte bara för försörjningsberedskapen utan också för kommunikation och resurshantering. Frågor som ”hur ser behoven ut nu när Sverige blivit medlem i NATO och vilka krav kommer NATO:s krigsplanläggning att ställa på Sverige?” kommer diskuteras. I panelen deltar Jan Kinnander, utvecklingsdirektör Fortifikationsverket, Stefan Nohrenius, avdelningsdirektör vid Produktionsledningen på Högkvarteret Försvarsmakten, Anita Aspegren, VD IQ Samhällsbyggnad, Magnus Persson, VD Skanska Sverige, Jonas Karlsson – VD Oslo – Sthlm 2.55 och Emma Johansson, ansvarig säkerhetsfrågor Energiföretagen.
Sedan kommer vi prata om Krigssjukvård – vad innebär det för Sverige och regionen? Hur arrangeras sjukvård och sjuktransport i krig? Vilka sjukhus bör vara beredskapssjukhus? Denna frågeställning behandlas av Brigadgeneral Claes Ivgren, generalläkare Försvarsmakten, Tomas Warberg, generalsekreterare Civilförsvarsförbundet, Jan-Olof Svärd, överläkare och militär medicinsk rådgivare Värnamo sjukhus, Pia Näsvall, Hälso-och sjukvårdsdirektör Region Norrbotten och Eva Bergqvist, säkerhet- och beredskapschef Region Värmland, Björn Johansson, enhetschef MSB:s centrallager, Maria Carlund, utredare Socialstyrelsen och Jon Gunnarsson Ruthman, Sjuksköterska och humanitär fältarbetare med internationella erfarenheter från Läkare Utan Gränser och Svenska Röda Korset.
Avslutningsvis kommer vi samlas gemensamt för att lyssna till Pål Jonsson, Sveriges försvarsminister, som pratar om det nya försvarsbeslutet och regeringens ambitioner med försvaret av Sverige och Nato.
Konferensen är inne på sitt tredje år – hur har den utvecklats under dessa år och vad hoppas ni kunna göra 2025?
– Redan första året sattes ramarna med en gemensam förmiddag, följt av tre olika spår på eftermiddagen där besökaren får välja själv. Det har varit väldigt uppskattat av besökarna att vi har det upplägget och därför har vi valt att hålla fast vid detta. För oss är det viktigt att ha ett relevant och vasst innehåll! Jag är också väldigt stolt över den uppställning talare vi haft alla tre åren och fantastiska moderatorer, det är svårt att toppa om jag ska vara ärlig.
Nytt för i år är att det finns möjlighet att starta konferensen på bästa sätt med ett mingel kvällen innan, både föreläsarna och konferensdeltagarna är inbjudna. Vi hoppas detta bidrar ytterligare till möjligheten att bygga nya bekantskaper och goda samtal under konferensen i Kristinehamn. Något annat som är nytt för i år är att vi kommer erbjuda pressplatser då de visat stort intresse för att få delta.
Vad som händer 2025 får vi be att återkomma till, nu fokuserar vi på årets konferens och hoppas på en fantastisk dag tillsammans!