Redan 2019 inrättade Försvarsmakten tillsammans med KTH ett centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet vid KTH:s skola för elektroteknik och datavetenskap (EECS). Centrats syfte är att öka kunskapen inom området, bidra till förmågan att genomföra operationer i cyberrymden och se till att myndigheten har försvarbara och skyddade informationssystem.
Cyberhoten från främmande makt är ett reellt hot som dessvärre är här för att stanna och det har visat sig hur effektiva dessa kan vara i bland annat krigföring – Ryssland använder sig av cyberattacker i sitt angrepp mot Ukraina, som en del i sin strategi, varpå Ukrainas cyberförsvarskunskaper har ställts till sin spets. Något vi kan lära oss av, menar MSB som släppt en rapport om lärdomar från det brutala kriget Ryssland för i öst.
Det vore en ren lögn att hävda att digitalisering och cyber är områden som står enskilt för sig – dess grenar har numera växt in i de allra flesta sektorer i samhället. Detta är förstås en utmaning för alla, och kanske allra störst utmaning för Erik Slottner (KD) som axlar rollen som digitaliseringsminister i sittande regering. Vi fick ett samtal med honom och frågade hur han upplever dessa utmaningar.
Vårt I fokus-nyhetsbrev har denna gång temat Sveriges cyberförsvarsförmåga. Jag hoppas ni tycker att detta är minst lika spännande som vi. God läsning!