Den stora bulken av rekryteringar är de traditionella yrkena; väktare, ordningsvakter och skyddsvakter. För att attrahera den kompetensen krävs att yrkena fortsätter att utvecklas på ett attraktivt sätt. Även om det är svårt att hitta rätt kompetens så är det också tydligt att det finns många sökande och lämpliga kandidater på de uppdrag åt kommuner där yrkesrollen är bredare och tar fram mer av den enskilde ordningsvaktens och väktarens brottsförebyggande kompetens.
Branschen angav också ett stort behov av programmerare, ingenjörer, tekniker och säljare. När Sverige har nöjet att ha en modern techsektor med fantastiska företagsunder som Spotify, Klarna och Mojäng så är det också svårt att konkurrera om talangerna. Men det är samtidigt exakt där vi måste komma in. Lika svårt är det att hitta och behålla säljare.
Men har branschen den kultur som behövs för att lyckas locka till sig tech- och säljkompetensen? Är vi redo för den innovation som utvecklingen för med sig?
Nyckeln till att lyckas kanske dock ligger i det som förenar alla yrkesroller: chansen att faktiskt göra skillnad i sitt yrkesliv. I potten ligger möjligheten att sätta dit de kriminella som förstör tryggheten på allmänna platser, i hemmen och för företagen. Nyttan för både samhället och den enskilde medarbetaren av ett framgångsrikt och utvecklat säkerhetsarbete är den största hållbarhetseffekt vår bransch kan leverera.
Faktum är att det också är en större samhällsnytta än de andra tech- och säljaktörerna kan frambringa. När inbrotten blir värre, våldet grövre och ungdomarna sjunker djupare in i kriminalitet så är det inte ytterligare en utveckling av Spotify-abonnemanget som kommer att hjälpa. Utan det blir upp till branschens ingenjörer, programmerare, larmoperatörer, väktare och ordningsvakter att stoppa. I takt med brottsutvecklingens negativa utveckling kommer det också vara upp till säkerhetsbranschen att skapa trygghet på ett sätt så att resten av företagsamheten, däribland techundret, fortsätter utvecklas i landet.
Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Texten publicerades i tryck i Aktuell Säkerhet nr. 6, 2022.
Läs mer från Säkerhetsföretagen: