Den nyligen avslöjade attacken från Iran visar att telekom, som är en grundsten i samhällets förmåga att kommunicera vid kris och krig, är en utsatt sektor. Och som ett led i Rysslands krigföring i Ukraina har även energisektorn utsatts för både cyberattacker och fysiska attacker. Detta gäller också energisektorn i EU och Sverige, som har attackerats digitalt de senaste åren.

Oro för hot mot energiinfrastrukturen

Ett stort problem idag är avsaknad av samarbete mellan företagen och myndigheterna, något som påverkar cyberförmågan negativt. Energisektorn efterfrågar en formell samarbetsstruktur eller en egen energi-CERT för att kunna stärka sin egen förmåga. Det finns en oro över att hoten mot energiinfrastrukturen i Sverige är större än möjligheterna att försvara den.

Regeringen har gett Försvarets radioanstalt, FRA, ett ökat ansvar för cyberförsvaret och samhällets cybersäkerhet. Vilket kan vara en utmaning. Inte för att det saknas kompetens i frågorna inom FRA, utan för att öppenhet och samarbete från staten är avgörande för att öka cybersäkerheten i samhället. Och FRA är Sveriges mest stängda organisation.

Dags att stärka samarbetet

Detta bekymmer har vi lyft förut och noterar att minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, nu uttrycker samma bekymmer. Ändå saknas det en tydlig plan för att genomföra FRA:s nödvändiga kulturresa mot ökad öppenhet och informationsdelning gentemot privata sektorer. Regeringen borde göra mer!

Det är dags att regeringen stärker samarbetet med privata kritiska sektorer för att skydda den infrastruktur som är fundamental för att samhället ska fungera i kris. Centerpartiet har i sin budget föreslagit 50 miljoner kronor mer än regeringen till stärkt robusthet i kommunal energiinfrastruktur- och försörjning, där ett stärkt försvar mot cyberattacker ingår.

Centerpartiet förslår att:

  • Intensifiera samarbetet och informationsdelning mellan myndigheter och telekomoperatörer och energiföretag.
  • Öka antalet cybervärnpliktiga och inrätta ett cybervärn med frivilliga med stor IT-kompetens.
  • Fortsatt utbilda Försvarsmakten på att stoppa, hindra och avbryta pågående cyberattacker från andra länder.
  • Utreda om cyberförsvar ska vara en egen försvarsgren på samma sätt som armén, flygvapnet och marinen.
  • Satsa 50 miljoner kronor i ett investeringsprogram för kommunal och energiförsörjning för att minska risken för avbrott och stärka motståndskraften mot cyberattacker.
Mikael Larsson, Centerpartiet
Niels Paarup-Petersen, Centerpartiet