Local Map Pin Marker Search In City

Joeri van Laere, docent i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde och projektledare i ELISA projektet berättar.

– Det som är lite unikt i enkättjänsten är att en medborgare automatiskt får upp sitt bostadsområde och lokala kartbilder i sin mobiltelefon där hen kan markera platser som hen uppfattar som otrygga. Det blir ett annorlunda, mer visuellt och enklare sätt att besvara enkäter på. SMS, bärare av enkäterna, verkar också öka svarsfrekvensen och samtidigt minska analysbördan för kommunala säkerhetsstrategier.

– Med hjälp av dessa mätningar kan det brottsförebyggande arbetet i kommunerna bedrivas systematiskt och kunskapsbaserat. Det visar nya eller bekräftar gamla platser som upplevs som otrygga och utifrån det kan olika aktörer som till exempel polis, allmännytta, näringsidkare, krogägare och kommunala säkerhetschefer samordna sitt trygghetsskapande arbete. Vi har genomfört olika enkäter som gett positiv respons från flera kommuner och ser framåt en stor efterfrågan på att använda ny teknik för att få fram nya smarta lokala lägesbilder, tillägger Henrik Andershed, professor inom kriminologi och psykologi vid Örebro universitet samt grundare och utvecklingschef på Embrace Safety.

– Det har varit ett jättespännande och bra projekt där alla bidragit med olika kunnande. För vår del har detta resulterat i utveckling av ett mer användarvänligt program för olika typer av enkätundersökningar – One Survey. Verktyget innehåller flera olika visualiseringsfunktioner – inte minst kartfunktionen, så nu ser vi fram emot fortsättningen ihop med våra samarbetspartners, avslutar Patrik Bronner, marknadschef på iP.1.