För knappt två år sedan var Sverige föremål för den samlade världspressens uppmärksamhet. Bakgrunden var de upplopp som rasade i flera kommuner runt om i Sverige. Nu rapporterar Brottsförebyggande rådet att brottsligheten minskar och att tryggheten ökar i Sveriges 290 kommuner. Men stämmer det? Och vilka lärdomar kan dras av arbetet mot social oro? Har den sociala oron försvunnit eller situationen normaliserats och glömts bort i samband med ett svalnande mediaintresse? Vad händer med det brottsförebyggande arbetet i kommunerna när polisen centraliserar?
Stiftelsen Tryggare Sverige bjuder in till en debattkvällen på Pressklubben i Stockholm med forskaren Hans Brun (Försvarshögskolan) och kommissarien Johnny Lindh, som tagit fram polisens strategi mot social oro. Vidare medverkar brottsförebyggaren Mikael Frejd (Spånga-Tensta Stadsdelsförvaltning) m.fl.
De frågor som diskuteras handlar bl.a. om polisens roll i lokalsamhället och kommunernas ansvar; har dessa aktörer den förmåga som krävs? Andra frågor handlar om vad som hänt med de förslag till lösningar som Stiftelsens Tryggare Sverige presenterade för ett år sedan i det nationella brottsförebyggande programmet ”Från ord till handling”.
Tid: Måndag 20 april klockan 16.00-18.00 (observera tiden)
Plats: Pressklubben, Vasagatan 50, Stockholm
Anmälan: För anmälan eller mer information kontakta Chatrine Watting via e-post: info@tryggaresverige.org eller ring 08-29 20 00
Sista anmälningsdag: Snarast!