Industrifakta har på uppdrag av Schneider Electric frågat svenska fastighetsbolag om deras syn på säkerhet- och brandskydd. Endast 55 procent svarade att de följer myndighetskraven avseende verksamhetens tekniska brandskydd och säkerhetssystem.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
42 procent av de intervjuade uppger att de bara delvis har inventerat vilka delar av deras fastigheter som är mest sårbara vid en eventuell brand. Hela tio procent uppger att de inte har gjort någon sådan inventering överhuvudtaget.
– Det är viktigt att ha koll på vad skyddsnivån ligger på i nuläget och fråga sig var den bör vara för att kunna säkerställa rätt nivå på skydd och skapa trygghet utifrån verksamhetens behov. Gör en ordentlig inventering där du ser över var i verksamheten en brand- eller säkerhetsincident skulle göra mest skada och använd det som utgångspunkt när du ska bedöma verksamhetens behov, säger Peter Widström, product manager fire alarm system på Schneider Electric i Sverige.
På frågan om vilka krav de har på verksamhetens tekniska brandskydd och säkerhetssystem svarar en majoritet (55 procent) av de tillfrågade att de följer myndighetskraven men inte mer än det. Övriga (45 procent) uppger att de har egna krav som överstiger myndighetskraven.
– Att 55 procent enbart följer myndighetskraven ser jag som en signal på att både vi och våra kunder behöver arbeta mer med den här frågan för att öka tryggheten i de svenska fastigheterna. Vi ser att digitaliseringen är en motor till ökad effektivitet och innovation även inom det här området. Bland annat ser vi ett ökat behov av skalbara och smarta säkerhets- och brandskyddstjänster som kan anpassas och optimeras efter olika slags byggnader och verksamheter. Vår plattform EcoStruxure kan till exempel integreras med andra brand- och säkerhetssystem och skapa skräddarsydda lösningar för olika fastigheter, säger Peter Widström.