Björn Eriksson, ordförande för SäkerhetsBranschen, har lanserat en vitbok där han synar bankernas agenda bakom utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle.
– Kontanterna håller på att försvinna från samhället, det är en utveckling som inte är driven av konsumenterna. Det är storbankerna, ja borträknat Handelsbanken, som skyndar fram det. Och anledningen är rent vinstintresse, säger Björn Eriksson.
Björn Eriksson menar att det är oansvarigt att lägga ansvaret för den här frågan på privata aktörer, som vinstdrivande banker. Ett kontantlöst samhälle skulle slå hårt mot redan svaga grupper i samhället och även göra samhället än mer sårbart.
Tyst från bankerna
– Bankernas tystnad är talande. De är privata företag och agerar utifrån att maximera sin vinst, och kortbetalningar är helt enkelt väldigt lönsamma. Korthantering kan bankerna ta betalt för i motsats till kontanthanteringen som de inte får lägga avgifter på. De vill därför inte prata om de konsekvenser ett kontantlöst samhället för med sig, säger Björn Eriksson.
Han har nu tagit fram en vitbok för att syna spelet bakom utfasningen av kontanterna. I boken går han genom vilka som ligger bakom lobbyarbetet, vilka drivkrafterna är, de argument som används och vilka effekter ett helt kontantlöst samhälle skulle föra med sig.
– När jag skulle framträda i morgonsoffan i TV4 jagade man efter någon som ville debattera mot mig i tre dagar, men ingen av storbankerna ville ställa upp. Det tycker jag är väldigt talande.
Fram till 2005 hade Riksbanken ansvaret för kontanthanteringen, då lyftes det bort efter ett avregleringsbeslut. Sedan dess har ingen offentlig myndighet haft ansvaret. Den förra regeringen begärde en utredning kring det här, som lämnades in i september. Björn Eriksson menar att utredningen missade den viktigaste aspekten, att säkra tillgången till kontanter i samhället så länge människor efterfrågar och är beroende av dem.
– Det är anmärkningsvärt att våra folkvalda har lämnat en så komplex fråga helt i händerna på privata aktörer. Nu måste frågan åter upp på bordet. Per Bolund har som ny i rollen som finansmarknads- och konsumentminister nu chansen att göra om och göra rätt, säger Björn Eriksson.