Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Brottslingar anpassar sig snabbt till den tekniska utvecklingen, vilket gör att traditionella åtgärder för att förebygga bedrägerier riskerar att inte räcka till. Bara i Sverige rapporterades det under 2022 in 107 000 digitala bedrägerier, enligt Stöldskyddsföreningens Säkerhetskollen.
Bedrägerier ersätts av auktorierade bedrägerier, exempelvis investerings- och romansbedrägerier, där teknik och sociala övertalningsstrategier hjälper bedragaren att ta sig förbi de klassiska åtgärderna och samtidigt snabbt kunna ta pengar.
Ansvar hos privatpersoner, banker och lagstiftare
Det är viktigt att privatpersoner håller sin programvara uppdaterad, använder starka lösenord och är försiktiga när de får tillgång till känslig information. Men tyvärr utnyttjar bedragare våra sårbarheter som att använda samma lösenord på allt och osäkra lagringsrutiner. På grund av det krävs det att problemet även hanteras av finansinstitutioner och lagstiftning.
Lagstiftningen kämpar för att hålla jämna steg med den snabba utvecklingen av bedrägeritekniker. EU har infört lagen om digital motståndskraft (Digital Operational Resilience Act, DORA) och Storbritannien har infört lagen om onlinesäkerhet. Bedragarna hittar dock hela tiden sätt att kringgå hindren, och de konsekventa metoderna över nationsgränser tyder på samordning mellan bedragare i olika länder.
Gränsöverskridande organiserad brottslighet utgör ett betydande och växande hot som undergräver förtroendet för de internationella finansiella systemen. Politiskt motiverade hot förvärrar problemet ytterligare, vilket bland annat framgår av de senaste attackerna mot det europeiska banksystemet av hacktivistgruppen Killnet.
Hur kan vi hantera dessa utmaningar?
För att hantera utmaningarna kan finansinstitut utnyttja kraften i artificiell intelligens. AI möjliggör storskalig dataanalys och avvikelsedetektion, vilket gör det möjligt att identifiera misstänkta transaktioner och mönster. Innovationer som EBA Clearings analytiska pilotprojekt för paneuropeisk bedrägeridetektering är lovande för att upptäcka och förebygga bedrägerier.
Dessutom har tokenisering vuxit fram som ett viktigt försvar mot bedrägerier. Genom att på ett säkert sätt ersätta känslig information med tokens, som är värdelösa och omöjliga att dekryptera i sig, förhindras stöld av värdefull data. Flera företag erbjuder egenutvecklade tokenlösningar som skyddar kunddata och säkerställer regelefterlevnad.
Det finns dock inte en snabb och smidig lösning. Att hantera bedrägerier i realtid kräver en mångfacetterad strategi. Molninfrastruktur, API-baserade system, länkanalys, adaptiva inlärningsmodeller, anomalidetektering och tokenisering spelar alla viktiga roller för att identifiera och förhindra brottslig verksamhet. Då ny teknik inte bara är ett sätt att skydda sig mot bedrägerier, utan även ett sätt för brottslingar att öppna nya dörrar, är det viktigt för finansiella institutioner att hantera det växande problemet även genom samarbete, innovativt tänkande och kontinuerliga investeringar.