Finansinspektionen presenterar i en ny rapport att terrorister kunnat försörja sig med hjälp av statliga bidrag samt rest till Syrien och Irak för skattepengar. Det är runt 300 personer som anslutit sig till terrorgrupper i Syrien och Irak som har kartlagts och rapporten visar att brottsligt utnyttjande av bostadsbidrag, barnbidrag och föräldrapenning har varit högt.
Extremister har dessutom startat upp assistansbolag för att kunna ta del av statliga medel från Försäkringskassan som är avsedda för funktionshindrade. Det handlar om cirka 1,8–2 miljoner kronor per år från staten för en person som är i behov av assistans, en hög summa som lockar ekonomiska brottslingar
– Det är viktigt att kontrollera personers företagskopplingar, det så man avslöjat det här. När det kommer till utnyttjandet av assistansbidrag så var det inte så vanligt som man kunde tro eftersom det är ett lukrativt område, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp, medförfattare till rapporten, till Svenska dagbladet.
Här tecknar du din prenumeration på Aktuell Säkerhet
Av de 140 utredningar som Skatteverket genomfört har t tre-fyra fall identifierats , främst i Malmöregionen, där assistansbolagsformen används och pengarna ofta skickats utomlands, enligt rapporten. Det framgår dock inte hur mycket pengar det handlar om totalt. När personerna som fått bidragen varit utomlands har det funnits folk kvar i Sverige som kunnat hantera deras post och annat som givit sken av att man finns i landet.
– I ett fall så var det en individ som åkte runt till asylmottagningar för att hitta personer med funktionsnedsättningar. Man sa åt den funktionshindrade och anhöriga att flytta in i ett hus. Och man skapade ett företag inom familjen för att kunna ta del av assistansersättningen, säger Magnus Ranstorp till Svd.
Assistansrsättningen uppgår totalt till drygt 30 miljarder av statens årliga budget – det är alltså mer än Polisens och Säpos budget tillsammans. Kostnaden har fördubblats under de senaste tio åren, men antalet berättigade till ersättningen har ungefär varit detsamma. Magnus Ranstorp förklarar att fallen som tas upp i rapporten är de som upptäckts av olika myndigheter och här har åtgärder har vidtagits.
– Vi har ett mörkertal här som är oroande. Det gäller ju att borra rejält för att detta ska upptäckas, säger han.
På frågan om vad han tänker att terrorister kan utnyttja det svenska välfärdssystemet kommenterar Ranstorp vidare:
– Det visar att det är viktigt att det finns kontrollmekanismer som gör att detta inte sker och att individer inte råkar illa ut. Det är en personlig tragedi när pengarna inte går till personer med behov. Man måste skärpa rutinerna för det är mycket pengar som försvinner på det här sättet. Det har vi förstått när vi pratat med de brottsbekämpande myndigheterna.