Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I och med Sveriges inträde i NATO skulle det inte vara förvånande om cyberbrottslingarna siktade in sig på Sverige också. Just nu sker en stor ökning av fullskaliga DDoS-attacker mot Danmark efter att danskarna återigen har uttryck ett starkt stöd för Ukraina – och till och med på årsdagen av invasionen.
Många betraktar DDoS-attacker som mobbningsattacker, men även om de på ytan mest verkar vara trakasserier så bör de tas på allvar. Förövarna är nämligen inga ofarliga bråkstakar. I Danmark manar kommunerna till lugn och säger att allmänhetens data är säkra. Men med tanke på allt som händer runt om i världen, och den föränderliga hotbilden, måste vi ta hoten och attackerna på allvar och fundera på vad som blir nästa scenario.
Eftersom kommuner och offentliga organisationer inte är tillräckligt väl rustade när det gäller IT-säkerhet är det viktigt att den här frågan lyfts fram så att fler resurser kan tillföras och kunskap delas.
Gör DDoS-mobbarna oss i själva verket en tjänst genom att tvinga oss att satsa på cybersäkerhet i den offentliga sektorn?
Om cyberbrottslingarnas mål med DDoS-attackerna är att få oss att kritisera kommunerna och få dem att framstå som sårbara, så har de lyckats. Men för oss som arbetar med IT-säkerhet är det plågsamt att höra att det underliggande hotet underskattas. Min uppmaning är att vi i stället ska vända på attackerna och utnyttja hackarnas avsikt att få offentliga institutioner att framstå i dålig dager, och betrakta det som en positiv effekt att det belyser just varför IT-säkerhet måste prioriteras.
Offentliga institutioner och myndigheter är vårt gemensamma ansvar och de flesta kommuner och organisationer har IT-anställda som är oerhört skickliga och gör sitt bästa med de resurser och riktlinjer de har. De ska inte kritiseras, utan stödjas.
Vi mildrar attacker, men vi förebygger dem inte
Just nu läggs otroligt mycket energi på att mildra effekterna av DDoS-attacker och när fokus hamnar på en viss incident flyttas fokus bort från andra angreppsytor. I stället för att bara mildra DDoS-attacker när de väl inträffar så måste de förebyggas. Vi ser många IT-avdelningar som agerar på incidenter när de inträffar. Men det behövs ett större fokus på att ha en överblick över den potentiella angreppsytan – det går nämligen att förebygga digital vandalism bättre än vad vi ser att många gör i dag.
Minska angreppsytan, ha kontinuerlig hotbevakning och använd skalbara lösningar för att hantera de angrepp som ändå sker, så är vi på god väg.
Vi befinner oss i en tid när vi bara kan förvänta oss fler och mer kraftfulla attacker, inte bara från cyberbrottslingar utan även från mer vardagliga avsändare. På grund av den ökande demokratiseringen av kraftfulla DDoS-verktyg på nätet, som kan köpas av vem som helst för några hundra dollar, kommer vi att se fler oerfarna cyberbrottslingar som använder metoden och orsakar de störningar de vill åstadkomma.