
Min bestämda uppfattning är att vi måste ha en klar och tydlig gränsdragning gällande våldsmonopolet i Sverige – vem som ska göra vad och var och hur det ska utföras. Det här är ett absolut nödvändigt fundament för att upprätthålla en fungerande rättsstat.
Teckna din prenumeration av Aktuell Säkerhet här
Det är naivt att påstå att Sveriges mest mörklagda privatisering är den av polisarbetet – det faller på sin egen orimlighet. Privata aktörer finns i såväl Sverige som i övriga delar av världen och har inte med våldsmonopolets ägande att göra men i takt med att den generella osäkerheten ökar, samtidigt som antalet medborgare blir allt fler, är ett samarbete mellan polisorganisationen och säkerhetsbranschen nödvändigt för att kunna uppnå goda resultat. Det här samarbetet pågår i detta nu med det gemensamma målet ett säkrare Sverige. Att splittra Polisen genom att skapa det skribenten kallar ”ett slags lättpoliser” är ingen framkomlig väg och saknar verklighetsförankring. Jag och många av mina kollegor menar att Sverige å det snaraste behöver rekrytera minst 10 000 nya poliser – ändå är det långt ifrån tillräckligt för att kunna hantera säkerhetsbehovet. Vi vet alla 10 000 nyrekryterade poliser inte ligger inom möjlighetens gränser, så varför inte acceptera säkerhet i form av väktare, ordningsvakter, kameror och andra tekniska lösningar? Ja, det kostar pengar men det innebär också en brottsprevention som besparar samhället betydligt större utgifter.
Per Wirtén skriver också att ordningsvakters närvaro på offentliga platser ger honom rysningar av obehag och otrygghet. Jag önskar att han hade kunnat ta del av alla de hyllningar och den tacksamhet som framfördes till mig och mina branschkollegor efter våra ordningsvakters och väktares insatser i samband med terrorattentatet på Drottninggatan i våras. Terrorattentatet den 7 april hanterades skyndsamt och verkligen professionellt av polis och räddningstjänst. En mindre känd faktor är den roll som säkerhetsföretagens medarbetare spelade. Eftersom våra medarbetare är på plats när något inträffar, betyder det att de är ensamma på plats under de första farligaste minuterna innan polis och räddningstjänst anländer. De är dessutom nödvändiga för det fortsatta arbetet med att upprätthålla ordningen på platsen.
I olika enkäter som säkerhetsbranschen har låtit göra i områden där så kallade paragraf 3-platser[1] har upprättats, är handlarna eniga; de upplever att tryggheten har ökat sedan ordningsvakter och kameror har satts in. Det här är en uppfattning som delar med bland annat företag som driver kollektivtrafik och allmänheten. Helt säkert finns det personer som inte borde arbeta som väktare och ordningsvakter – något som vi som bransch har all anledning att se över och göra något åt – men faktum kvarstår att alla som är anställda i ett auktoriserat säkerhetsföretag är godkända av Polismyndigheten och länsstyrelsen.
En fråga som vi också bör diskutera i sammanhanget är den om vilket slags våld och vilka tvångsmedel som väktare och ordningsvakter får använda med hänsyn tagen till deras korta utbildning. Av rädsla för att själva ska bli uthängda, tvekar personal som bevakar viktiga anläggningar inför att använda de tvångsmedel (läs: gripande och omhändertagande) som statsmakten har gett dem. Fokus hamnar ofta på dem som individer och inte på lagstiftaren som har gett dem mandaten. Det är dags att sluta upp bakom personal som anförtros viktiga skyddsuppdrag och istället förstå att konfrontationer kan förekomma som en del av deras arbete. Därmed inte sagt att säkerhetsföretagen någonsin kommer att acceptera övervåld.
Polisen ska vara synlig, ja, men det handlar om att synliggöra å ena sidan vad som är prioriterade uppgifter och vad någon annan kan göra mer kostnadseffektivt, å den andra. Vår bransch vill fortsätta samarbetet med myndigheter för att uppnå bästa möjliga trygghet för Sveriges invånare och jag är både stolt och glad över att få verka inom denna ”industri” som varje dag, i våra kompetenta medarbetares skepnad, gör stor skillnad för samhället – dig inberäknat, Per Wirtén; oaktat om de ger dig rysningar.