Åtta av tio chefer tror att de digitala hoten kommer att bli värre de kommande tre åren. Och nio av tio verksamheter ser cyberhot som ett mycket sannolikt hot mot den egna verksamheten. Det visar Svenskt Säkerhetsindex (SSI), enligt en färsk analys från konsultbolaget Basalt om hur digitala hot slår mot samhällsviktig verksamhet.
– Resultatet är oroande, men inte förvånande. Digitaliseringen är långt gången inom många sektorer, stora investeringar är tagna, men jag tror att det finns anledning att i många avseenden återgå till ritbordet för att konstruera IT-stöd och funktioner som sätter säkerhet och förtroende i första rummet, säger Nicklas Haglund, vd för Basalt.
Analysen visar även att misstroendet mot ny teknologi som cloud och 5G är utbrett, samt att en av fem chefer har gett upp – det vill säga kommit till ett läge av acceptans av informationsläckage.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
– Jag tror att många beslutsfattare känner stor frustration runt att vara oförmögna att agera på det uppenbara problemet att IT-stöden är helt nödvändiga för verksamheten men att de inte är konstruerade för att vara säkra och trygga i första hand. Vidare så är en vanlig uppfattning att det inte går att kostnadseffektivt konstruera IT-lösningar som adresserar hotbilden på ett adekvat sätt, vilket är fel. Det är inte enkom en teknisk utmaning. Det handlar lika mycket om att förändra arbetssätt, öka medvetenheten om hotbilden och utbildning av medarbetare kring beteende och attityd, säger Nicklas Haglund.
– Jag tror att utveckling och förvaltning av IT-lösningar de kommande fem till tio åren kommer att förändras i grunden. Företag och organisationer som värderar sina informationstillgångar kommer att vilja skydda dessa på bästa sätt. Det i sin tur kommer ge vid handen att etablering, utveckling, drift och förvaltning av IT-lösningar görs på ett mer noggrant sätt och med större fokus på säkerhet och assurans.