4C Strategies och Södertörns Brandförsvarsförbund har inom ramen för Vinnovaprojektet ”Drönare inom Samhällets tjänst” ingått ett samarbete med drönarföretaget Flypulse. Projektet syftar till att tillgängliggöra bilder och video inhämtade via autonoma drönarsystem via det mobilbaserade ledningsstödssystemet Exonaut. Informationen ska kunna utgöra beslutsunderlag för både brandstyrkor på väg ut till en händelse, samt för personalen vid ledningscentralen.
Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här
– Att få en bild av händelsen innan man själv är på plats kan innebära att man får den lilla extra tid som krävs för att kunna fatta bättre beslut vad avser resurser och metodval. Flypulse har bevisad erfarenhet av flygning med autonoma drönare i livräddande syfte och kommer att bidra med teknik och en bred kunskap inom området. Att denna förmåga integreras i vårt existerande ledningssystem gör att drönare tar klivet ifrån att vara en exotisk förmåga, till att vara en naturlig del av vår verktygslåda för att hantera allvarliga händelser, säger Tony Johansson, ansvarig för särskilda förmågor vid Södertörns brandförsvarsförbund.
4C Strategies menar att de länge har haft siktet inställt på drönare, men har först i och med projektstödet från Vinnova haft möjlighet att göra verklighet av planerna:
– Vi har redan idag en unik produkt i form av ett robust, mobilbaserat ledningssystem som effektiviserar informationsdelningsförmågan hos blåljusmyndigheter och andra aktörer. Möjligheten att inhämta och distribuera information från obemannade plattformar ser vi som nästa naturliga steg. Flypulse har en beprövad produkt och ett attraktivt tjänstepaket som utgör ett bra komplement till Exonaut-plattformen, säger Alexander Jarl, projektledare för Vinnovaprojektet vid 4C Strategies.
Flypulse levererar tjänster och produkter kopplade till autonoma drönare och har redan erfarenhet ifrån autonom flygning för livräddande verksamhet, då de var företaget bakom de hjärtstartardrönare som testades framgångsrikt tillsammans med Karolinska institutet.
– Flypulse var den första civila drönaroperatör som fick tillstånd från Transportstyrelsen att flyga utom synhåll. Med denna erfarenhet i ryggen har vi byggt en drönarplattform med fokus på enkelt och säkert handhavande. Genom att integrera vår drönarteknik i räddningstjänstens befintliga ledningssystem Exonaut® siktar vi på en lösning där drönare kommer bli ett effektivt verktyg hos Södertörns Brandförsvarsförbund, säger Jan Björn, vd på Flypulse AB.