
– Att hantera uppgifter på det här sättet innebär att de är lättare att inhämta av främmande makt, säger Kim Hakkarainen, expert på säkerhetsskydd vid Försvarsmakten till tidningen.
Myndigheten för psykologiskt försvar har bland annat i uppdrag att motverka påverkanskampanjer från främmande makt. Henrik Landerholm, som är nytillträdd generaldirektör, var tidigare Sveriges ambassadör i Förenade arabemiraten. I höstas arbetade han med evakueringen från Afghanistan på utrikesdepartementets konsulära enhet.
Enligt DN:s granskning har Henrik Landerholms mejlkorrespondens under hans tid på utrikesdepartementet flera gånger innehållit en mängd sekretessbelagda uppgifter som skickats till till privata mejlkonton. Dessa uppgifter har därmed lagrats på servrar tillhörande ett utländskt företag.
Uppgifterna omfattas av så kallad utrikessekretess och kan användas för att skada Sverige, kommenterar regeringen när DN kontaktar dem.
Henrik Landerholm själv ger sin egen förklaring när tidningen får tag på honom:
– Så att jag kunde jobba dygnet runt vid exempelvis den komplicerade evakueringsoperationen jag arbetade med ett antal månader, säger han.