
Prinsparets Stiftelse driver sedan oktober 2024 plattformen Näthatshjälpen med stöd av Tele2. Näthatshjälpen är en sajt för att uppmärksamma utsatthet online och stötta utsatta i sin anmälan till polisen – och behovet är stort. Sedan övertagandet i höstas har 200 personer initierat en anmälan till polisen via sajten.
– Tyvärr utsätts många för näthat, inte minst våra unga, och vi vill bidra till att det inte normaliseras. Därför är det viktigt att sajter som Näthatshjälpen finns och sänker tröskeln för att göra en polisanmälan. Att ringa in sin anmälan eller att gå in till en polisstation är ett betydligt större steg och det riskerar att skapa ett mörkertal för antalet som faktiskt är utsatta, säger Helene Öberg, generalsekreterare, Prinsparets Stiftelse.
Klimatet online är i många fall hårt och relativt oreglerat. Att växa upp i ett sådant klimat gör att en hård jargong och näthat blir normaliserat och många unga vet inte att de utsätts för handlingar som är olagliga.
– Det är viktigt att göra det enkelt att anmäla sin utsatthet, men också viktigt att vi sprider kunskap om vad näthat faktiskt är och att det inte är okej. Först när kunskapen om att det man utsätts för är fel och ingenting man ska behöva acceptera, kan personen börja tänka på att anmäla handlingarna – och genom att anmäla sätter vi en norm som kan motverka näthat och skapa trygga digitala rum, säger Rosanna Norman, hållbarhetsexpert med fokus att skydda barn och unga på nätet, Tele2.