Svenska myndigheter har rapporterat in cirka 150 allvarliga IT-incidenter i år. Det handlar om allt från ransomware till överbelastningsattacker samt vd-bedrägerier. Men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, befarar att det finns ett stort mörkertal, det rapporterar Svt Nyheter. 

Under 2016 fick MSB in 214 incidenter, varav tolv polisanmäldes och tre rapporterades till Säkerhetspolisen. I år är siffran redan uppe i ungefär 150. Av säkerhetsskäl vill MSB inte gå närmare in på vilka myndigheter och organisationer det rör sig om.

Men MSB flaggar för att många inte rapporterar in incidenter samt att tröskeln är hög för vad som räknas som allvarligt. Detta försvagar möjligheterna att göra bra analyser som myndigheterna kan dra nytta av, säger Peter Jonegård, tillförordnad enhetschef för MSB:s underavdelning Cert.se, till Svt Nyheter. Han påtalar vidare att han tror att det kommer ta flera år innan informationsflödet har kunnat komma igång bra.

Teckna din prenumeration på Aktuell Säkerhet här

Vidare menar han att outsourcing av IT-drift, som varit fallet i Transportstyrelsens nyliga IT-skandal, inte behöver vara ett säkerhetsproblem. Dock att myndigheten som outsourcar måste ha bra koll på vilken information och verksamhet som är särskilt känslig. Efter att ha läst Säkerhetspolisens förundersökning om fallet säger han att en säkerhetsskyddad upphandling, där samtliga anbudsgivare är informerade om det informationssäkerhetskrav som råder, hade varit att föredra.

– Men de gjorde en vanlig upphandling. Det bidrog till den situationen som Transportstyrelsen hamnade i, de bedömde att Säpo inte hann med att säkerhetskontrollera den personal som skulle komma i kontakt med känslig information, säger han till Svt Nyheter.